Borsada satış zamanı mı?

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Global büyüme geçtiğimiz yıldan bu yana olumlu bir seyir izlerken, piyasalar Trump’ın vergi indirimleri ve Macron rallisi ile rekor seviyelere yükseldi.

Yıl başında 75 binlerden başlayan yükseliş 96 bin 500 seviyesine kadar devam ederken, piyasadaki yorulma belirginleşmeye başladı. BİST 100’ün geçmiş yıllardaki performansına baktığımızda genel olarak her yıl Mart ve Nisan aylarında yükseldiğini, Mayıs ayında ise düştüğünü görüyoruz.

1994 yılından bu yana olan verileri incelediğimizde 23 yılın 17’sinde Borsa Mayıs ayını eksi kapatmış. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında 73 binden başlayan yükseliş Mart ve Nisan ayında devam etmiş Nisan ayında yıl içi zirvesini yaparak Mayıs ayında %7 değer kaybetmişti.



Son gelen istihdam verileri sonrası FED’in Haziran ayında faiz artıracağını düşünüyorum. Gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı ihtimaline hazırlıklı olmalıyız. Ancak Eylül toplantısı için beklentilerin zayıf olması piyasaları rahatlatıyor.

Korku endeksi olarak takip edilen VIX endeksinin 2007 yılı dip seviyelerine gelmesi küresel hisse senedi piyasaları için risk oluşturan diğer bir unsur olarak gözümüze çarpıyor.
Teknik olarak baktığımızda 93 bin bölgesinin önemli destek olduğunu yukarıda ise 97-98 bin bölgesinin kar realizasyonu için uygun bir seviye olabileceğini düşünüyorum. 93 bin bölgesinin kırılması durumunda düzeltmenin güçlendiğini ve 88-90 bin bölgesine kadar devam ettiğini görebiliriz. Orta vadede ise bu seviyenin üzerinde kaldığımız sürece yükseliş trendi devam edecektir. BİST100’ün tekrar ayı piyasasına girmesi için 88-90 bin bölgesinin altına gerilemesi gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017