Bruce Lee ve Jeet Kune Do

Murat BERK
Murat BERK UZMAN GÖRÜŞÜ

Bruce Lee, “The Tao of Jeet Kune Do” isimli kitabında değişmeyen, esnekliği olmayan biçimlerin bize yalnızca daha iyi bir kafes sunduğunu iddia eder ve “gerçek, tüm kalıpların dışındadır" diye ilave eder.

Geçen haftaki yorumumuzda enflasyonun küresel çapta yavaş yavaş tatsız süprizler yapabileceğini ifade etmiştik. Çin ÜFE’si ve İngiltere enflasyonu sonrasında ABD TÜFE’si de beklentilerden yüksek geldi. Fakat piyasalar ABD çekirdek enflasyonunun yüzde 0,2 ile beklentilere yakın gelmesi sayesinde avunma fırsatı buldu. İlginçtir ki aslında çekirdek TÜFE’nin yuvarlanmamış hali yüzde 0,2485’ti. Yani biraz daha yüksek olsaydı yüzde 0,3’e yuvarlanacak ve beklentilerin üstü kabul edilecekti. Bu nedenle sadece manşet değil çekirdek de aslında yüksek sayılabilir. Fakat çoğu zaman insanlar görmek istediklerini görür, ait oldukları topluluğun bakışını sorgusuz kabul eder ki yatırımcılar arasında enflasyonun düşük kalacağı inancı hala çok sağlam gibi duruyor.

Enflasyon bağlamında, muhafazakar tarihçi Niall Ferguson’un The Sunday Times’ta yayınlanan “Donald Trump the Rino merrily stomps on his own party” başlıklı son yazısını oldukça önemli buldum. Trump ve demokratlar arasındaki son işbirliğinin özellikle altyapı harcamaları konusunda da tekrarlanacağı ihtimalinin düşük olmadığını düşünmeye başladım. Bu yönde yaşanabilecek gelişmelerin piyasaların ABD ekonomisine yönelik büyüme, enflasyon ve faiz beklentilerini yukarı çekmesi beklenir. En az önümüzdeki Amerika Merkez Bankası (FED) toplantıları kadar bu konunun da ön plana çıkmasını bekliyorum.

Fakat bundan bağımsız olarak piyasalar için en büyük sürprizin küresel enflasyon, özellikle de ABD enflasyonunun yükselmesi olacağını düşünüyorum. Bunun sebebi ise öncü gösterge kabul ettiğim ve takip ettiğim birçok göstergenin bunun ipuçlarını veriyor olması. Belirli bir süredir en fazla görüş birliğinin olduğu piyasa tahminleri; faizlerin ve ABD enflasyonunun düşük kalacağı, dolarda değer kaybının devam edeceği, euronun ise değerleneceği yönündeydi. Fakat geçen haftaki fiyat hareketleri, bu genel kabul gören ve neredeyse artık sabit hale gelen görüşlerin tersine gerçekleşti. Bunun devamı ile bu görüşlerde önce aşınma sonra da terse dönüş yaşanacağını düşünüyorum.

Uzun süreli trendlerin hemen değişmesi zordur, ama değiştiği zaman piyasalar ve ekonomiler açısından büyük etkileri olur. Böyle bir trend değişikliğinin ise önümüzdeki dönemde gerçekleşmesinin mümkün olduğunu düşünmeye devam ediyorum. Yani vasat üstü küresel büyüme ve düşük enflasyon temasının yerine, hızlanan büyüme ve artan enflasyonun küresel piyasalardaki en baskın ana yatırım teması haline geleceği kanısındayım. Bunun özellikle küresel faizler ve en azından başlarda dolar üzerinde yukarı yönlü baskı yaratması beklenir.

Gelişmekte olan ülkelerin özellikle döviz borçları olduğu düşünüldüğünde trend değişiminin yaratabileceği etkilerin ise küçümsenmemesi gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelecek zaten burada 02 Eylül 2019
Sıcaklık artıyor 05 Ağustos 2019
Büyük umutlar 29 Temmuz 2019
Faiz Açmazı 11 Haziran 2019
Yuan’a dikkat 20 Mayıs 2019
Devam eder mi? 14 Mayıs 2019
Laplace’ın Şeytanı 07 Mayıs 2019
Reflasyon esintisi 05 Mart 2019
Mindball ve Wu Wei 11 Şubat 2019