BTM, geleceğin devlerini yetiştiriyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Uluslararası ekonominin gözü kulağı ABD’li teknoloji şirketlerinde. Apple, Google, Amazon, Microsoft, Facebook arasındaki amansız yarışta hangisinin dünyanın ilk trilyon dolarlık şirketi olacağı konuşuluyor. Hepsinin ortak özelliği teknoloji şirketi olması. Çinli finans devi ICBC, Amerikan perakende şirketi WalMart gibi binlerce hatta milyonlarca çalışanı olan şirketlerin olmadığı bu liste aslında bir gerçeği gösteriyor: Geleceğin devleri teknolojiden çıkıyor. Yüzlerce milyar dolarlık büyüklüğü olan bu teknoloji şirketlerinin değeri dünyanın büyük ekonomilerine sahip ülkelerinin gelirlerinden fazla. Ancak bu şirketlerin birçoğu bir garajda ya da bir öğrenci yurdunda ortaya çıktı. Şimdilerde ise bu devlerin merkezi Silikon Vadisi… Türkiye’de de benzer bir yapı oluşturmak için İstanbul Ticaret Odası (İTO) önemli bir çalışmaya imza attı ve iştiraki olarak Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’ni (BTM) kurdu. Bu merkezde geleceğin dev adayları fikir aşamasında başlayan süreci yatırımla hayata geçiriliyor. BTM’nin Direktörü İbrahim Elbaşı ile işte bu şirketlerle geleceğin dev adaylarına yaptıkları destekleri konuştuk.

400 bin yatırımcı potansiyeli var

Startup’ların da döviz, altın ve gayrimenkul kadar bir yatırım imkanı olduğunu anlatarak söze başlıyor Elbaşı. İTO’nun 400 bini aşkın üyesiyle dünyanın en büyük odalarından biri olduğunu hatırlatan Elbaşı, muazzam bir yatırım kimliğiyle donanmış bir organizasyon olan İTO’nun, girişimcilik ekosistemine yön veren ‘girişimci dostu’ bir merkez inşa ettiğini vurguluyor. BTM’nin, yenilikçi iş fikirlerinin ticarileştirilmesi için gerekli bütün enstrümanları sağlayan ‘multifonksiyonel bir girişimcilik merkezi’ olduğunu kaydeden Elbaşı, sistemi şöyle özetliyor: “Seçilen girişimcileri, ilk başta hızlandırma kampına tabi tutuyoruz. Bu süreçte fikirleri, iş modelleriyle, belki ürünleriyle, prototipleriyle yatırımcıya hazır hale getirmeye çalışıyoruz. Ardından yatırım olanaklarıyla eşleştirme faaliyetleri başlıyor. Yatırımlardan sonra, fikir ve hayal olan şey artık gerçekleşmeye başlıyor. Yani iktisadi tarafta anlam ifade eden, sürdürülebilir boyutu olan bir değerin karşılık bulmasını sağlıyoruz.”

Mayıs 2017’de kuruldu milyonluk şirketler çıkardı

BTM henüz 1’inci yılını kutluyor. Bu kısa zamana kadar çeşitli başarılar da ortaya çıkmış durumda. Elbaşı, “Şu ana kadar 4 program oluşturduk. Yaklaşık 2 bin başvuru arasından bugüne kadar 90 start-up’a hizmet verdik. Bunların 40’ı mezun oldu. Kalanların bir kısmı yatırımcıyla eşleşme, bir kısmı iş modeli geliştirme sürecinde. Şu ana kadar kimi 2.5 milyon lira, kimi 3 milyon lira değerlemeyle 4 girişim yatırıma kavuştu. Bu yatırımlar, daha çok tohum sermayesi- girişim sermayesi dediğimiz ilk adım yatırımlar üzerine kuruluydu. Bundan sonraki yatırımların peşi sıra geleceğini düşünüyoruz. Çünkü bu startup modelleri, büyüme potansiyeli yüksek girişimler olduğu için o yatırımlar onlar için ön adım oluyor. Asıl hayallerin gerçekleştiği nokta bir sonraki seviye oluyor ve biz ilk yatırım alsa bile onları bir sonraki seviyeye hazırlamaya çalışıyoruz” diyor.

Örnekler çok. Elbaşı, şunları anlatıyor: “Mesela restoran hizmetlerinde hem üretici hem tüketici tarafında senkronizasyonu sağlayacak bir yazılım geliştiren bir start-up’ımız 2.5 milyon TL üzerinden yeni yatırım aldı. Temizlikdevi. com projesi 3 milyon lira değerleme üzerinden yatırımcı çekti. Diğer taraftan yurtdışındaki insanların Türkiye’den alışveriş yapmasını kolaylaştıracak bir yazılım ve web portalı olarak yollando.com var. Ayrıca çok önemli mobil uygulama geliştiricilerimizin yatırım tarafıyla ilgili istişareleri devam ediyor. Ancak kendileri de bir taraftan satışlarına başladılar. Uygulamalarını piyasaya sürmek suretiyle büyük karşılık aldılar ve milyonlarca indirilmeye ulaştılar. Hızlı bir şekilde ilerleyen start-up’larımız mevcut. Yani sadece yatırım alanlar değil, aynı zamanda kendi işleriyle birlikte yatırım alana kadar değerini büyütmek isteyen start-up’larımız da yoğun bir şekilde satış faaliyetleri içinde ve Türkiye’yi global arenada temsil etmeye başladılar.”

Geleceğin devleri artık bilişimle öne çıkıyor. Birçoğu yarattıkları istihdamla değil değerlerle birçok ülkeyi geride bırakıyor. Yemeksepeti.com 589 milyon dolara Delivery Hero’ya satıldı. 100 milyar dolarla dünyanın en büyük teknoloji fonu olan Softbank Vision Fund, Türk girişimci Hakan Koç’un da kurucuları arasında yer aldığı Almanya’nın en büyük startup şirketi Auto1 Group’a ortak oldu. Hem de Auto1’in yüzde 20’sine 460 milyon euro yani 2.2 milyar TL yatırım kararı alarak. Dediğim gibi örnekler çok, fırsatlar da öyle...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar