Bu yıl kurbanlık sorunu yok “Her gün kurbanlık tartışması“ var

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Fakıbaba, bakanlık koltuğuna oturduğundan bu yana kurbanlık fiyatlarını tartışıyor.

Kurbanlık fiyatlarını aşağıya çekmek için tedbir arayışında olduklarını tekrarlıyor. Dün, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada “Kurban Bayramı'nda hem üreticinin hem tüketicinin memnun olacağı bir şey planlıyoruz."

Ümit edilir ki, Bakanlık fiyatlara müdahale konusunda herhangi bir uygulama içine girmesin.Her kurban bayramı öncesi “Kurbanlık yok. Hayvan ithal edelim” muhabbeti başlar. Her kurban bayramı öncesi “Bu yıl kurbanlık fiyatları çok yüksek olacak….  Hükümet tedbir alsın” denilerek hükümete vazife biçilir. Hükümet üyeleri de “tedbir arayışına” girer.

Bu yıl kurbanlık bol. Kurbanlık olarak hayvan ithalatına ihtiyaç yok. Bu yıl kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatları, geçen yılın fiyatlarının çok az, hem de çok az üzerinde.

Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün 2017 Haziran ayı verilerine göre, 14 milyon sığır, 32 milyon koyun varlığımız var. Sığır varlığının 6.5 milyonu kültür sığırı, 5.8 milyonu melez, 1.7 milyonu yerli sığır. Kurban Bayramlarında 900-950 bin baş sığır, 2.5 milyon baş koyun kesiliyor.

Dikkat buyurunuz, kurbanlık sığır talebi 900-950 bin baş. Sığır varlığımız 14 milyon baş. Kurban dönemi varlığın yüzde 7’si dolayında bir kesim olacak. Kurbanlık koyun talebi 2.5 milyon baş, koyun varlığımız 32 milyon baş. Kurbanlık talebi yüzde 8 dolayında. Görülüyor ki, mevcut sığır ve koyun varlığımız, kurbanlık talebini karşılayacak ölçüde.

Tabii ki, besicinin maliyetleri son bir yılda arttı. Ama bugün için sığırda canlı kilo fiyatları geçen yılın çok az üzerinde geçen yıl canlı fiyatı 29-30 TL idi, bu yıl 31-32 TL.

Bu yıl besiciler koyun maliyetinin 750-800 TL. olduğunu söylüyor. Bunun anlamı, kurbanlık koyunların 1.000 TL.nın biraz altında, biraz üzerinde satılacağıdır.

Kurban bayramlarında kesilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ekonomide 10-12 milyar TL.lık bir hareket yaratacak.

Bu memlekette Hayvancılık yapılacak ise, havyan yetiştirenin, besicinin para kazanması şart.

Özellikle Kurban Bayramları’nda satışa çıkarılan büyükbaş ve küçükbaş hayvanları genelde Orta ve Doğu Anadolu’daki besicilik yapan aileler yetiştirir. Bu aileler için Kurban Bayramı dönemi, emeklerini değerlendirme fırsatı yaratır. Besicilik yapan ailelerin stok yapmaları, spekülasyon yapmaları mümkün değildir.

Kurbanlıkları, şehirler yakınında kurulan geçici kurban pazarlarına ya besici aileler kendileri götürerek satışa sunarlar. Ya da genelde sadece Kurban Bayramlarında hayvan satışı yapan aracılar, besicilerden aldıkları hayvanları pazarlarlar.

Genelde sadece Kurban Bayramlarında hayvan satışı yapan aracıların da yaptıkları iş önemli ve risklidir. Önemlidir, besici ve kurbanlık alacakların arz ve talebini buluştururlar. Risklidir, satamadıkları hayvanlar ellerinde kalır. Fiyat rekabeti ile maliyetin altında satışlar zarar etmelerine yol açar.

-Kurbanlık pazarlarında gerçek bir arz ve talep dengesi oluşur. Satıcı çoktur. Alıcı çoktur. Satıcıların aralarında anlaşarak fiyat belirlemeleri imkansızdır. Alıcı her zaman avantajlıdır. Pazarlık şansına sahiptir.

Özetle arz ve talebe göre kurbanlık fiyatlarının oluşmasını serbest bırakmakta yarar vardır. Tek satıcı veya satıcı tekeli yok. Her yerleşim yeri yakınında kurulan kurbanlık pazarlarında alıcı ile satısı serbestle pazarlık yapabiliyor. Kurbanlık satışlarına müdahale, fiyatları aşağıya çekmek için düzenlemeler üreticinin, besicinin kaybına yol açar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018