Bugün FED, Yarın Merkez!

Aydın EROĞLU
Aydın EROĞLU Analiz aydineroglu@borsaanalizci.com

Nihayet FED karar günündeyiz. FED faiz artışı yapacak mı, sonraki faiz politikaları ne olacak bugün duyacağız. Enflasyonda istenilen seviyeye ulaşamadıkları için, olası faiz kararlarının piyasaları fazla bozmasını beklemiyorum.

Faizlere dokunmaz ise, ons altın ve parite yukarı tepki verir. BİST de yükseliş tepkisi verir. Dolar kurunda ve TCMB faizlerinde düşüş yaşanır görüşündeyim.

Kısmi faiz artışı halinde! Düşük bir faiz artışı olur ama devamında faiz artış sayılarının sınırlı kalacağı söylenecek olursa, ons kısmen toparlanabilir. Çünkü öncesinde faiz artışı olacak diye düşüş yaşadığı için, yapılacak faiz artışı ve kararlar güvercin mesajlar içerirse onsun kısmen yükselmesine yarayacaktır görüşündeyim. Ancak, ons için yaşanacak tüm yükselişlerin yine satış fırsatı olarak kullanılmasını doğru buluyorum. Nihayetinde FED'in faiz artışları bu yıl ve sonraki yıl sürmeye devam edecektir. Faizler arttıkça ons ara yükseliş denemeleri sonrası yeniden 1.000$ düzeylerine doğru gerileyecektir görüşündeyim. Bir süre uzun vadeli yatırım aracı yapılmasını doğru bulmuyorum.

Kısmi faiz artışı halinde BİST yine yükselişe devam edecektir. Olası satış ya çok sınırlı olur, ya da olmadan yukarı tepki verir.

Kur 3,78'i geçmeden yeniden gevşemeye başlar.

Faiz Kararları Şahin Olursa, yani faizler artar ve en az üç defa daha artacağı söylenirse, bu takdirde ons ve parite düşüş yaşar. Ama ilk anda yükseliş tepkisi verecek olan Dolar kuru nedeniyle gr.altın da kısmen yükselebilir. Kurlarda yükseliş tepkileri görürüz. Lakin olası bu yükselişlerin de sınırlı kalıp, sonra yeniden düşme yönüne girmesini bekliyorum.

BİST ise, ilk anda satış görebilir ama sonra yine birileri ortaya çıkıp belli başlı hisseleri almaya başlayınca fazla düşmeden (86.877'nin altına inmeden) yükseliş yönündeki trendine geri döner.

Peki Yarın TCMB Ne Yapar?

Son ihtimal halinde de, yarın TCMB'nın politika faizlerine yine de dokunmayacağı görüşündeyim. Referandum öncesi TCMB'nın faiz değişikliği yapmasını beklemiyorum. En kötü ihtimal ise, gecelik geç likidite borç verme faizlerini kısmen yükseltmek ile yetinebilirler.

İşsizlik Verisi Gelecek!

İşsizlik verilerinde son gelen rakamlar bizleri üzmüştü. Ben Aralık ayı işsizlik verisinin daha kötü gelmesini beklemiyorum. Umarım bu sefer kısmen de olsa iyileşme görürüz. Bu ay olmasa da, sonraki aylarda işsizlik rakamlarının düşmeye başlamasını bekliyorum.

Gelişmelerin endeks, kurlar, parite, ons, gr.altın, vb. yansımalarının teknik seviyeleri hakkındaki görüşlerimi Destek-Direnç Tablomuzda görebilirsiniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelişmeler lehimize! 13 Eylül 2019