Bugünlerde yaşadıklarımız ve gelecek üzerine sorular...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bana bir dergi için günümüz değerlendirilmesi ve 2015 yılı konusunda sorular yöneltildi. Cevap verdim. Bunu yaparken son dönemde birçok işinsanı  dostumunda sohbetler sırasında bu konulara değindiğimizi  düşününce, siz okurlarıma da yanıtları aktarayım istedim.

Şu anda ülke olarak içinde bulunduğumuz tablo: Tabloya belirsizlik hakim. Hem yurt içinde, hem çevre ülkelerindeki olaylar, hem dünyadaki gelişmeler buna neden oluyor...

2015 yılında ekonomimizin değerlendirmesi: Bu yıl ekonomimiz geleneksel  yüzde 5 büyümenin altında kalacak. Yüzde 3 civarında bir büyüme yaşayacağız. Yüzde 10 dolayında işsizlik, düşük kapasite kullanımı, gerileyen dış ticaret, buna bağlı küçülen bir cari açık, yüzde 10’ların aşağısına çekilmiş ama yüzde 5’in üstünde kalan 7-8 seviyesinde bir enflasyon, istikrarlı ağır ağır yükselen döviz ile karşılaşacağız. 2015 yılı ilk yarı değerlendirmesi: İlk yarıyı seçim, iç ve dış belirsizlik içinde geçirdik. Daralmalar söz konusuydu. Kurlar ve borsa belli bir dengedeydi.

Yılın bütününde içerde ve dışarda gelişme beklentisi : İçerde kurulacak koalsyon Hükümetinin yapısı yada kuralamamasıyla ortaya çıkacak yeni seçim kararı etkili olacaktır. Yeni seçim gündeme gelirse, kararlar için üçay daha berirsizleikle geçeceği için 2015 yılını kaybederiz.Dışarda çevremizdeki ateş , Yunanistan ve AB’deki gelişmeler, Rusya İran ve Çin gibi ülkelerde yaşanacaklar etkili olacaktır. FED açıklamalarıyla bir alıştırma yaptı. Bu yıl çok düşük faiz artışı yapabilir, ya da faiz artışını 2016’ya erteler. EBC’nin genişleme kararı ise Abile birleikte  bizi de olumlu etkileyebilir.

Cari açık ne durumda ve ekonominin yapısal reformlara ihtiyacı konusunda yapılanların  değerlendirilmesi: Cari açık küçülen büyüme, daralan ithalat nedeniyle küçülüyor.Türkiye’nin yeni inandırıcı reform paketine ihtiyacı var. Bunun Hukuk, vergi ayakları olan, üretimi ve büyümeyi sürekli kılıcı, üretimde yerli katkıyı artırıcı ve katma değeri artırıcı bir model içermesi gerekir. Hükümetin açıkladığı binlerce eylem planı içeren 25 dönüşüm projeside bu yolda adımlar içeriyor. Ama üç ayda bir gelişmelerin açıklanacağı sözü daha ilk üç ay sonunda tıpkı 2011-2014 eylem planı bilançosu açıklaması gbi şaştı.

Dünyadaki gelişmeler, yeni dengeler ve petrol fiyatındaki düşüşün global  piyasalara etkileri: Dünyadaki gelişmeleri proaktif izlemek, trendleri doğru tahmin etmek avantaj yaratır. Likidite daralması bizim gibi ülkeler için olumsuz olurken, petrol üretimi yatarsiz olan bizim gibi ülkeler için petrol fiyatlarındaki düşüş te olumlu sonuç verecektir. Önümüzdeki kıza ve orta vade de ülkemiz ve dünya açısından görünüm:Yukarıda da belirttiğim gibid önemin ruhuna yurt içinde de dünyada da “belirsizlik” hakim. Onun için olayların “iyi izleyicisi” ve “temkinli” olarak bu dönemi yaşamak gerekir. Bu değerlendirmelerin size de faydalı olmasını umut ederim...

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar