Bugünlere kolay gelinmedi

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Samsun’a çıktı.

19 Mayıs 1919, Milli Mücadele’nin başladığı gündür.

Mustafa Kemal 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkışını Nutuk'ta şöyle anlatır:

"1919 yılı Mayısı'nın 19'uncu günü Samsun'a çıktım. Genel durum ve manzara: Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu durum, Dünya Savaşı'nda yenilmiş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş. Şartları ağır bir ateşkes antlaşması imzalamış. Büyük Harbin uzun yılları boyunca, millet yorgun ve fakir bir halde.

Milleti ve memleketi Dünya Savaşı'na sokanlar, kendi hayatları endişesine düşerek memleketten kaçmışlar. Damat Ferit Paşa'nın başkanlığındaki hükümet aciz, haysiyetsiz, ordunun elinden silahları ve cephanesi alınmış ve alınmakta. İtilaf donanmaları ve askerleri İstanbul'da. Adana vilayeti Fransızlar, Urfa, Maraş, Gaziantep İngilizler tarafından işgal edilmiş.

Antalya ve Konya'da İtalya askeri birlikleri, Merzifon ve Samsun'da İngiliz askerleri bulunuyor. Her tarafta yabancı subay ve memurlar ve ajanlar faaliyette. 15 Mayıs 1919'da İtilaf Devletleri'nin uygun görmesiyle Yunan ordusu İzmir'e çıkartılıyor."

Mustafa Kemal’in anlatımı ile 19 Mayıs 1919’da ülkenin durumu bu. Aradan geçen 4 yılda dünya tarihine altın harflerle geçecek bir kurtuluş destanı yazıldı.

19 Mayıs’ta başlayan Milli Mücadele, 23 Nisan 1923’de, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihe kadar sürdü.

19 Mayıs’larda bunları hatırlarsak, Mustafa Kemal Atatürk’ün, liderliğini, bağımsızlığın önemini daha iyi anlarız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018