Burkay’ın zaferi...

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Merakla beklenen Türkiye’nin en büyük Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üye seçimleri tamamlandı. İbrahim Burkay ile bir önceki seçimin mağlubu İlhan Parseker’in yarışında ipi göğüsleyen Burkay oldu. Seçim boyunca Burkay’ın son derece rahat, Parseker’in ise bir o kadar gergin olduğu gözlendi. Günün sonunda Burkay’ın mavi listesinin 134 üyenin yüzde 80’inin oyunu aldığı açıklandı. 63 komitede meclise girmeye hak kazanan üyeler 10 Nisan’da toplanarak meclis ve yönetimi belirleyecek. Son derece demokratik bir ortamda gerçekleşen seçimlere katılım hayli yüksekti. Adaylardan İlhan Parseker seçim sonuçlarını beklemeden BTSO’dan ayrılırken, İbrahim Burkay ise yeni döneme ilişkin açıklamalarda bulundu. Devam etmekte olan GUHEM (Gökmen Uzay ve Havacılık Merkezi) KOBİ OSB, TEKNOSAB, fuar merkezi ve Uludağ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi gibi projeleri hayata geçireceklerini belirten Burkay: “Merkezinde Bursa'nın olduğu Marmara Havzası önümüzdeki 50 yılda Türkiye'nin zenginliğini üretecek en önemli merkez. Biz de Valilik, Belediyemiz, STK’lar ile birlikte ‘Ortak Akıl’ anlayışıyla çalışarak Bursa’nın ekosistemini belli bir noktaya getireceğiz. Özellikle yeni girişimcilerin yetişmesini sağlayacak bir ortam oluşturacağız. Kendi için değil, kenti için fedakârlıkla görev yapabilecek arkadaşlarımızla Bursa ve Türkiye’nin büyümesine katkı koymayı sürdüreceğiz” diye de ekledi.

Bursa iş dünyasını yakından ilgilendiren bu seçim süreci hiç de kolay olmadı. Bu süreçten de söz etmekte yarar var. Burkay’a ayar vermek, adaylığının önüne geçmek isteyenler, hiç de şık olmayan yöntemlere başvurdular. Burkay ve ekibi son birkaç ay ailelerine, özel yaşamlarına varana kadar irdelendi. Burkay’ın eski yönetiminde yeralan, 15 Temmuz öncesi istifa ederek ayrılan ve FETÖ’den soruşturma geçiren isimler üzerinden algı operasyonlarına girişildi. Burkay, hemen hergün gizli bir el ya da ellerce servis edilen yalan yanlış bilgilerle basın ve sosyal medya üzerinden kuşatma altına alınmak istendi. Amaç bu baskı ile aday olmasının önüne geçmekti. Ancak hesap tutmadı. Burkay bu baskıları hiçe sayarak doğru bildiklerini yapmayı sürdürdü. Beraberindekiler de bu algı operasyonlarına itibar etmedi. Sonuçta aklıselim galip geldi.

Burkay’ın görev yaptığı 5 yıllık dönemde Bursa’da oluşan verilerin de yeniden seçilmesine ışık tuttuğunu düşünüyorum. Şöyle ki; Bursa 5 yılda yüzde 7.5 büyüdü. Kentin kişi başı milli geliri 12 bin dolara, ihracatı 14 milyar dolara çıktı. Merkezi bütçeye katkı %120’yi buldu. 18 bin yeni şirket kuruldu. Ar-Ge ve tasarım merkezi sayısı 100’e ulaştı. Bursa sanayisinin ülke sanayisi içindeki payı %6’nın üzerine çıktı. İhracat yapılan ülke sayısı 198’i geçti. Orta ileri teknoloji yoğunluğunda yüzde 52’lik seviye yakalandı. Dış ticaret fazlası 5 yılda 5 milyar doların üzerine çıktı.

5 yıl önce çok daha zor şartlarda Parseker’i mağlup eden İbrahim Burkay, bu kez ezici bir çoğunlukla rakibini alt etmiş oldu. İlhan Parseker ise yenilgilerine bir yenisini daha ekledi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar