Bursa iş dünyasında seçim heyecanı başladı

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi seçim takvimini belirledi. Buna göre Bursa TSO seçimleri 26 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilecek. İbrahim Burkay’ın tek aday olarak girmesi beklenen seçimlerde önce komite seçimleri yapılacak. Ardından 1 hafta içerisinde meclis ve yönetim kurulu başkanı seçimleri gerçekleştirilecek.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın seçimlerle ilgili adaylığı konusunda bir açıklaması olmamasına rağmen yeniden adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Bir önceki seçimin kaybedeni eski meclis başkanı İlhan Parseker’in de aday olacağı konuşulsa da bu konuda bir açıklaması olmadı. Gelen bilgilere göre Parseker’in seçimler için çalıştığı ancak sessizliği tercih ettiği belirtiliyor.

Dengelerin üst düzeyde gözetildiği bir seçim dönemi bekliyor bizi. Özellikle nace kriterleri gereği komite sayısının artırılıp bazı komitelerde üye sayılarının düşürülecek olması şüphesiz sıkıntıları da beraberinde getirecek. Küskünlüklerin, kırgınlıkların minimuma indirilmesi için başkan adaylarının maksimum gayreti gerekecek.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın ekibi Bursa OSB’de oluşturulan seçim ofisinde çalışmalara start verdi. Başkan Burkay’ın etik gereği odayı seçim karmaşasına sokmamak için çalışmaların ayrı bir ofiste yürütülmesini istediği belirtiliyor. Hatırlanacağı üzere bir önceki seçimde de Başkan Burkay özel bir otelin salonunu seçim karargahı olarak kullanmıştı.

Bu yıl yapılacak seçimlerde meclis üye sayısı 128’den 133’e, komite sayısı da 51’den 63’e çıkıyor. Ayrıca çıkarılan kanun hükmünde kararname ile seçimlerde oy kullanacaklara ilişkin yeni bir düzenlemeye gidildi. Buna göre, oda, borsa ve birlik organları seçimlerinde oy kullanabilmek için seçim tarihi itibarıyla en az iki yıldır oda ve borsaya kayıtlı olma şartı aranacak. Bu kararla 38 bin 600 üyesi bulunan BTSO’da seçimlerde 28 bin faal üyenin yaklaşık 22 bini oy kullanabilecek.

Geçen seçimlerde 128 meclis üyesinin 71’nin oyunu alan İbrahim Burkay BTSO’nun Başkanlığına seçilirken rakibi İlhan Perseker 55 oyda kalmış 2 oy da geçersiz sayılmıştı.

Ticaret Borsası seçimleri 1 Ekim’de…

Bursa Ticaret Borsası da seçimleri 1 Ekim’de yapacağını duyurdu. Mevcut Başkan Özer Matlı’nın yeniden adaylığını açıkladığı borsada seçimlere tek liste ile gidilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

750 üyenin oy kullanacağı seçimlerde ilk etapta 7 komiteden 20 meclis üyesi belirlenecek. Ardından 1 hafta içerisinde meclis ve yönetim kurulu başkanı belirlenecek.

Hatırlanacağı üzere Bursa Ticaret Borsası’nda geçtiğimiz seçimlerde Özer Matlı 40 yıldır bu görevi yürüten Rıza Aydın’ı devirerek başkanlığa seçilmişti. Özer Matlı 11 meclis üyesinin desteğini alırken, Rıza Aydın ise 9 üyede kalmıştı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar