Bursa'nın 59 yıllık rüyası gerçek oluyor...

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

 

 

 
 
Kanunla sökülen demiryolu törenle açılacak.  
Bursa hafta sonu tarihi bir güne tanıklık etti. Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin ilk adımı olan 75 kilometrelik Bursa-Yenişehir hattının temeli törenle atıldı. 2016 yılında tamamlanması planlanan proje ile Ankara-Bursa arası seyahat süresi 2 saat 10 dakikaya, İstanbul-Bursa arası seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya inecek. Yolcu ve yük trenlerinin birlikte işletilebileceği, son yüksek hızlı tren teknolojisine ve 250 kilometre hıza uygun inşa edilen hat, Bursa'nın Balıkesir üzerinden İzmir'e ve limanlara demiryolu bağlantısını sağlayarak,  bölgenin sanayisine önemli ölçüde alternatif ulaşım imkanı sunacak. 
Aslında Bursa demiryoluna yabancı bir il değil. Osmanlıya yıllarca başkentlik yapan Bursa'nın Osmanlı döneminde yapılan demiryolu yatırımlarından pay alamaması mümkün mü? Elbette ki değil. 1871 yılında Osmanlı Devleti tarafından açılan Bursa - Mudanya hattı 1874 yılında Fransız Chemin de Fer Moudania Brousse şirketi tarafından işletilmeye başlanmış. 1932 yılında hattı TCDD satın almış. Ancak ana hatlarla bağlantısız ve karsız olması sebebiyle 1948'de bu hat kapatılmış. 1953'te çıkan bir yasayla da raylar sökülerek satılmış. Böylece Bursa'nın demir ağla bağlantısı kesilmiş. 
Kent 59 yıl aradan sonra yeniden demiryolu ağına bağlanacak olmanın sevinç ve heyecanını yaşıyor. Demiryolu Bursa'nın gelişimine çok şey katacaktır. İstanbul ve Ankara ile olan mesafelerin kısalması ekonomiyi daha da canlandıracaktır. Kente yapılan eğitim yatırımları artacaktır. Son yıllardaki turizm yatırımlarına önemli oranda fayda sağlayacaktır. Daha da önemlisi üreticinin lojistik sorunlarına ucuz, kolay akılcı çözümler sunacaktır. Hemen ekleyelim. Yapılan yatırımla sadece Yüksek hızlı tren çalışmayacak aynı zamanda yük trenleri de raylarda yerini alacak.  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım hattın Gemlik'e kadar uzatılacağını müjdeleyerek önemli bir eksikliğin giderilmesini sağladı. Gemlik gerek limanları gerekse serbest bölgesi ile kentin ekonomisine önemli katkı sağlayan bir ilçesi. Bursa ile kurulacak demiryolu bağlantısı lojistik konusunda üreticilere büyük kolaylık sağlayacak ve rekabet avantajı getirecektir. 
Bursa'nın gündeminden hiç düşmeyen ama yıllar yılı somut bir adım atılmaması nedeniyle de rüya haline gelen demiryolunun Bursa'ya kazandırılmasında emeği geçenleri Bursa halkı adına kutluyorum.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar