Büyük umutlar

Murat BERK
Murat BERK UZMAN GÖRÜŞÜ

Gözler bu haftaki Amerika Merkez Bankası (FED) toplantısında (FOMC). Piyasa çok büyük oranda 25 baz puanlık indirim bekliyor. Ufak bir azınlık ise 50 baz puanlık indirim olabileceğini tahmin ediyor. - Bizce FED veya genel olarak merkez bankalarının politikaları ile ilgili risk iki yönlü. Daha uzun vade için düşündüğümüzde FED ve piyasalar arasındaki etkileşim, gittikçe “üzülmesin diye çocuğun her isteğinin yerine getirilmesi” şeklini aldı. Bu da piyasa beklentilerini belirli bir noktada karşılamanın imkansız hale geleceğini gösteriyor. Çocuğun gittikçe artan pahalı oyuncak taleplerini ebeveynlerinin karşılaması için maddi kaynaklarının tüketilmesi gibi de düşünebiliriz. Ray Dalio’nun son yorumlarında bu konuyu son derece anlaşılır bir şekilde işlediğini ve uyardığını görüyoruz.

İkinci ve daha yakın risk ise bu haftaki FOMC toplantısı ile ilgili. FED yetkililerinin yaptıkları açıklamalar, büyümenin devamı için “sigorta” niteliğinde sayılabilecek bir indirimi nerdeyse kesin hale getirdi. Biz de 25 baz puanlık bir indirim olacağını düşünüyoruz. Bunun sebepleri arasında verilerin 50 baz puanı haklı çıkarmadığı, New York FED’in başkanlarının, Williams’ın güvercince açıklamalarını sonradan düzeltmesi ve güvercinlerin hası Jim Bullard’ın bile 50 baz puana karşı çıkması var. Ayrıca 25 baz puana karşı çıkan birkaç FOMC üyesinin daha olacağını düşünüyoruz.

Aslında indirimin 25 veya 50 baz puan olmasından ziyade FOMC karar metni ve özellikle  FED Başkanı Powell’in açıklamaları daha önemli olacak. Daha önce Powell’in bazı açıklamalarının da piyasalarda volatiliteye sebep olduğunu hatırlıyoruz. Yani FED’in indirim miktarından ziyade ilerisi için vereceği mesajlar çok daha önemli. Örneğin 25 baz puanlık bir indirim yapıp bunun yeni bir faiz indirimi döngüsünün başı olduğuna dair sinyaller verirse bunu riskli varlıklar olumlu, USD ise olumsuz algılar. Fakat FED 50 baz puan indirim yapıp bunun şimdilik tek seferlik kalabileceğini sinyallerse bunun etkisinin riskli varlıklar açısından olumsuz olabileceğini düşünüyoruz.

FED’in faiz indirimi ve genel olarak para politikaları için ülkelerin ekonomik sürpriz endekslerine baktığımızda (CESI endeksleri) ABD ve Çin’in endekslerinin bir ay öncesine göre yükseldiğini, AB’ninkinin ise gerilemeye devam ettiğini  görüyoruz. Yani sadece faiz farkları değil temel büyüme dinamikleri de hala USD lehine. Piyasalarda pek gündeme gelmediyse de ABD’de borçlanma tavanı konusunda varılan anlaşma da önemli bir gelişme. Bu anlaşma ile azalan nakit dengesini artırabilmek için ABD hazinesinin 200 milyar USD civarı borçlanması bekleniyor. Bunun beklentisi ile şimdiden ABD para piyasalarında sıkılaşma ve USD/JPY bazında (basis) açılma görmeye başladık.

Bizim beklentimiz FED’in faizi 25 baz puan indirip şartlara göre bu indirimlerine devam edebileceği, eylülde bir indirimin de mümkün olabileceği şeklinde. Ama FED’in bunun bir indirim döngüsünün başladığına dair bir taahhüdolmadığını ve verilere bakılarak karar verileceği yönünde mesajlar vereceğini düşünüyoruz. Bunun olması durumunda ise büyük oranda FED’in yeni bir faiz indirim döngüsüne başladığına dair beklentilerle alınmış ve bazı metriklere göre oldukça yoğunlaşmış pozisyonların, (örneğin bazı gelişmekte olan ülke bono ve döviz)  en azından kısa vadede baskı altında kalması ve genel olarak küresel varlıkların da bir düzeltme ile karşılaşması olası görünüyor. Simdilik ise gerçekleşmesi durumunda bunun düzeltme ile kalıp illa ki trend değişimi anlamına gelmeyeceğini düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelecek zaten burada 02 Eylül 2019
Sıcaklık artıyor 05 Ağustos 2019
Faiz Açmazı 11 Haziran 2019
Yuan’a dikkat 20 Mayıs 2019
Devam eder mi? 14 Mayıs 2019
Laplace’ın Şeytanı 07 Mayıs 2019
Reflasyon esintisi 05 Mart 2019
Mindball ve Wu Wei 11 Şubat 2019
Zhuangzi 28 Ocak 2019