Büyüksimitçi , eylem planı için 4 ana başlıkta beklntilerini ortaya koyuyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, 6 aylık eylem planı konusunda beklentilerini 4 başlıkta, İhracat, Çalışma Hayatı, Yatırım Teşvikleri /Yatırımın Koordinasyonu ve Mesleki Eğitiminin Yeniden Yapılandırılması olarak sıralıyor. Onun değerlendirme sıralamasına sadık kalarak size aktarayım:

İhracat:

-Navlun desteklerinin artması ve e-ticaretin teşvik edilmesi gerekir.

-İhracat sigortasında Eximbank’ın daha etkin hale getirilmesi önemli olacaktır. Özellikle yeni pazarlarda ihracat sigortası yapılması gereklidir. Bazı riskli pazarlarda Eximbank sigorta yapamıyor. Bununla ilgili çözüm bulunması ihracata çok ciddi katkı sağlayacaktır.

Çalışma hayatı/ Mevzuatı

-Kıdem tazminatı fonunun kurulması iş aleminin beklediği en önemli düzenlemedir. Birikmiş kıdem tazminatlarına çözüm bulunmalı firmalara ilave yük getirilmemelidir. Bu KOBİ’lerin sürdürülebilirliği açısından katkı sağlar.

-İşçiliğe ağır yük getiren zorunlu istihdam tekrar gözden geçirilmeli, özellikle rekabet yoğun sektörlerdeki firmalar bu yükten kurtarılmalı ve katma değerli üretime geçişe fırsat verilmelidir.

-Mevzuattan kaynaklanan ve firma çalışan sayısına bağlı artan sorumluluklar ve yükler, KOBİ’lerin büyümesine engeller getirmektedir. Bu kurallar şirketleri büyümeye özendirecek şekilde düzenlenmelidir.

Yatırım teşviklerinin düzenlenmesi /Yatırımın koordinasyonu

-Endüstri 4.0’a geçiş ile ilgili yeni teşvik mekanizmaları oluşturulmalıdır.

-Hükümetin stratejik yatırımları desteklemesi yönündeki teşvik sistemi oldukça önemlidir. Gerekirse bu destekler artırılarak bu yatırımların hayata geçmesi sağlanmalıdır. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bu yatırımların coğrafi dağılımının gözetilmesi ekonomik ve sosyal gelişimimize katkı sağlar.

Gündemde olan otomobil üretiminin yatırım yeri için yaptığımız çalışma, Kayseri’nin seçilmesi halinde yakınımızdaki 15 ile ekonomik/sosyal katkısı olacaktır. Bu, batımızdaki illerle farkımızı azaltacaktır.

-Son dönemde verilen yatırım teşvik ve desteklerinin koordinasyonu için illerde yatırım destek ve teşvik koordinasyon ofislerinin oluşturulması yatırımların önünü açıp geliştirecektir.

Mesleki eğitimin yeniden yapılandırılması/Endüstri 4.0 eğitimine hazırlık

-Geç kalınmadığını düşündüğümüz ancak daha hızlı hareket etmek zorunda olduğumuz 4. sanayi devrimine geçiş sürecinde mesleki eğitimin tekrar yapılandırılması gerekmektedir. Özellikle 4. sanayi devriminde ihtiyacı duyulacak meslekler için planlama yapılıp, eğitici eğilimleri ve bölümler oluşturulmalıdır.

Görüldüğü gibi sanayi odalarımız yeni eylem planından beklentileriyle ilgili hazırlanmış hükümetin önemseyip yararlanabileceği çalışmalar ve önerilere sahipler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar