Çandarlı Limanı’ndaki gecikme Türkiye ekonomisi için de kayıp

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Çok değil 30 yıl öncesine kadar, Türkiye’nin ihracat merkezi sayılan İzmir, bu özelliğini en çok da Alsancak Limanı’na borçluydu. Fakat zaman içinde İstanbul, Mersin gibi bölgelerde limancılığın gelişmesiyle İzmir’in liman kenti kimliği geriledi. Şimdiyse İzmir, yapımı süren Çandarlı Limanı ile sadece Türkiye’de değil, bölgesinde de büyük bir güç olma iddiası taşıyor. Bu hedefin hayata geçmesi için Çandarlı Limanı’nın bir an önce tamamlanarak faaliyete geçmesi gerekiyor.

İzmir, 34 yıldan bu yana konuşulan, ancak 2011’de ilk somut adımın atıldığı Kuzey Ege-Çandarlı Limanı projesiyle Avrupa, Afrika ve Karadeniz kavşağındaki en büyük liman kentlerinden biri olma şansını yakalayacak. Projede gelinen aşama ise yeni bir bekleme sürecinin başladığını gösteriyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, YİD modeli ile yaptırmak için Kasım 2013’te çıktığı ihaleye, yatırımcıların şartname koşulları açısından bazı çekinceler taşıması nedeniyle teklif alamadı. Şimdi proje için yeni bir ihale şartnamesi hazırlanması ve yatırımcılar açısından daha cazip hale getirilmesi bekleniyor.  Bu da  projenin bir süre daha bekleyeceğini gösteriyor.. Oysa İzmir’in ve Türkiye’nin, 2023 dış ticaret hedefleri doğrultusunda bu yatırımın daha fazla gecikmesine tahammülü yok. Çünkü Çandarlı Limanı Türkiye’nin güne artan liman kapasitesinin karşılanmasında önemli bir yerde duracak.

Çandarlı Körfezi’nde kurulacak limanın, stratejik avantajları ile Hafiya, Dameitta ve Pire Limanlarıyla rekabet edecek olması, bu projenin Türkiye ekonomisi için önemini artırıyor. 3 etapta yapılacak ve toplamda 12 milyon TEU’ya ulaşacak kapasitesiyle,  tek başına Türkiye’nin yük elleçleme kapasitesini yüzde 70 artıracak. Dünyanın en büyük 10 konteyner limanından biri olacak Çandarlı, Türkiye’ye gelen transit yüklerin aktarılacağı önemli bir merkez olarak da kurulduğu bölgeyi lojistik üs haline getirebilecek.

Limanın yapımı konusunda yaşanan her gecikme, ülke ekonomisinin, ithalat-ihracatı, bölgesel kalkınma ve kent gelişimini de geciktiriyor. İzmirliler olarak temennimiz, acil olarak ihale sürecinde düzenleme yapılarak  projenin en kısa sürede hayata geçirilmesi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar