Çanlar altın için çalıyor

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Nisan ayında 1365 dolar/onsu kaydetmesinden bu yana süre gelen ayı piyasasının etkisinden kurtulamayan altın yüzde 11 değer kaybetti. Bir yandan ABD’nin yükselen faiz oranları, diğer yandan ticaret savaşlarının ABD’yi diğer ülkelerden çok daha fazla etkileyeceği algısı doları ateşlerken, altın kendi sektörel dinamiklerinden beslenemediği için 1206 dolar/ons’a kadar sürüklendi. Cuma günü açıklanan ABD’nin istihdam raporu beklentileri karşılayamadığı için altın kaybını biraz da olsa telafi edebildi. Gümüş ve platin yeşilde kalmayı başarırken, altın yüzde 0.65, paladyum yüzde 1.82 değer kaybetti.

Fiyat bandını korumakta zorlanan altın haftaya 1223 dolar/ons seviyesinden başladı. Salı günü ABD'de zilin çalmasına kadar 5 dolar içinde kaldı. Seansın devamında Japonya Merkez Bankası faiz oranlarında bir değişikliğe gitmezken dolar lehine olan bu haberin ardından banttan düşen altın 1214.10 dolar/onsla günün en kötü fiyatını kaydettikten sonra hızla yukarı yöneldi. ABD seansında 15 dolarlık atak yaparak 1229 dolar/onsa uzandı ancak bu seviyede tutunamayarak 1225 - 1220 dolar/ons bandına geri döndü. Haftanın en önemli gelişmesi çarşamba günü tamamlanan Fed toplantısıydı. İstihdam piyasasının güçlenmeye devam ettiği ve ekonomik aktivitenin yükseldiği, buna mukabil işsizlik oranının düşük seviyede kaldığı ifade edildi. Güçlü bir resim çizilirken, faiz artışının da eylülde olması bekleniyor. Hem faizlerde hem de Fed’in politikasında bir değişiklik olmadığından, piyasalar pek reaksiyon göstermezken, altın halihazırda aşağı yönde kırılgan bir yapıya sahip olduğundan bir miktar satış yedi. Perşembe günü, altında satışlar ivme kazanarak madeni son 1 senenin en düşük seviyesi olan 1205.90 dolar/ons’a doğru sürükledi. Washington ve Pekin arasındaki yeni ticari gerilimin doları omuzlaması, dolarla fiyatlanan tüm emtiada baskı yarattı ve dolar hızla değerlenerek pariteyi 1.1580 seviyesine kadar çekti. Son işlem günü altın ABD’nin istihdam rakamlarıyla kaybını biraz da olsa sınırladı. Tarım dışı istihdamda 193,000 artış beklenmesine rağmen, veri 157,000 olarak açıklanırken, işsizlik oranı ise yüzde 3.9 ile beklenti seviyesinde kaldı.  Bu gelişmenin akabinde haftayı 1214.84 dolar/ons’tan kapatan altın yüzde 0.65 daha değer kaybetti.

Her ne kadar 1207 dolar/onstan dönmüş olsa da altın, barajı henüz açmış değil. 1240 dolar/ons direnç seviyesini kuvvetli bir şekilde kırması yukarı yöndeki isteğini ispatlayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018