Careem, taksiyle geri döndü iyi şoföre, araç hediye edecek

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Türkiye’de hem günlük hayatın hem de turizmin karşılaştığı en önemli sorunlardan biri taksicilerle yaşanılan sıkıntılar. Mesleğini hakkıyla yapanların dışında önemli şikayetler alan İstanbul’daki taksiciler konusunda ne yerel yöneticilerin ne de güvenlik güçlerinin yaptırımları çözüm üretiyor. Müşteri beğenmeme, yol uzatma, yoğun trafiğe girmeme gibi basit sorunlar birikince vatandaş çözümü internet üzerinden ulaşım hizmeti sunan yabancı şirketlere çevirdi.

UBER gibi sektörün iki önemli oyuncusundan biri olan Careem’in araçlarını kullanan şoförlerin yolu kesildi, tehdit edildi, yolcular tartaklandı. Daha birkaç hafta önce ulusal televizyon kanallarında da taksici mağduriyetleriyle yönelik ciddi haberler ekranlarda yer aldı. Sosyal medyada ise uzun zamandır küresel teknoloji şirketlerine yoğun destek yaşanıyor.

Ancak bu konuda kesilen ceza ve yaptırımların sınırlı kalması çözüm yolu da olmayınca artık çözümün ödüllendirme olduğunu düşünenlerdenim.

Zira Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, Japonya gibi ülkelerde 4-5 yıllık bir eğitime tabii olunan taksi şoförlüğündeki başarı Ortadoğu’da da ödül sistemiyle yoluna girmiş gibi görünüyor. Ürdün bunlardan biri. Ödül sistemini uygulayan şirket, Dubai merkezli araç çağırma uygulaması Careem. Son birkaç yıldır Türkiye’de varlık gösteren Careem, lüks minibüslerle VIP taşımacılığın yerine satı taksileri kullanarak faaliyetlerine devam ediyor.

"1.1 milyon şoförle çalışıyoruz”

2012 yılında kurulan şu anda Kuzey Afrika, Türkiye, Pakistan ve Körfez Bölgesi başta olmak üzere 15’ten fazla ülkede 120 şehirde faaliyet gösteren Careem’in Gelişen Pazarlar Direktörü İbrahim Manna ile konuştuk. Toplam 1.1 milyon sürücü ile çalıştıklarını söyleyen Manna, Careem’i kullananların sayısını ise 25 milyon olarak dile getiriyor.

Manna, taksi imajını ve hizmetlerini iyileştirmek için önemli yatırımlar yapacaklarını söyledi. Taksi şoförlerine eğitim vermeye başladıklarını ve bu eğitimlerin her kanaldan devam edeceğini ifade eden Manna, müşterisini memnun eden taksicilerin teşvik edilip ödüllendirileceği bir sistem kurduklarını söyledi. İşine özen gösteren taksicileri seçip onlarla çalışacaklarını belirten Manna, en büyük yatırımı eğitime yaptıklarını anlatıyor.

Amaçlarının müşterilere daha iyi bir taksi hizmeti sunmak olduğunu anlatan Manna, “Kullanıcılar taksileri değerlendirebilecek. Böylece çalışma arkadaşlarımızın performanslarını değerlendireceğiz. Benzer uygulamayı var olduğumuz her ülkede yapıyoruz. Örneğin Ürdün’de başlattığımız bir projede günlük değerlendirmesi tam not alan taksi şoförlerine otomobil hediye ettik. Benzer uygulamayı Türkiye’ye getirmek istiyoruz. Böylece iyi çalışanların ödüllendirildiği bir sistem kurmak istiyoruz” diyor.

Careem şimdilik Türkiye’de en fazla taksiye sahip kenti İstanbul ve Adana’da faaliyetlerini sürdürüyor. Manna, “Amacımız tüm Türkiye’de olmak istiyoruz” diye özetliyor.

***

Filipinler Türkiye’den 10 ATAK helikopteri alacak

Türk savunma sanayisinin en önemli ihraç kalemlerinden biri haline gelen T129 ATAK Helikopteri’nin Pakistan’dan sonra durağı Filipinler oluyor. Bu yılın temmuz ayında Filipinler ile ön görüşmelere başlayan Türkiye, nihayet anlaşmayı devreye sokuyor. 23 adetlik hedeflenen siparişin ilk partisi önümüzdeki günlerde Filipinler Ordusu’na teslim edilecek. Filipinler Milli Savunma Bakanlığı Sekreteri Delfin Negrillo Lorenzana, ülkenin önde gelen gazetelerinden Manila Times’a verdiği demeçte Filipinler Hava Kuvvetleri’nin (Philippine Air Force) hava taarruz helikopteri konusunda Türkiye’nin ürettiği T129 ATAK’ı seçtiğini açıkladı. Filipniler’in bir dönem Özel Kuvvetler Komutanlığı görevini de yürütmüş olan General Lorenzana ilk adımda 8 ila 10 arasında helikopterin alınacağını dile getirdi.

Pakistan için ABD’den ihracat izni bekleniyor

Hatırlanacağı üzere T129 ATAK Helikopteri için Türkiye, geçen yıl Pakistan ile masaya oturmuş, toplam 30 adetlik satış anlaşmasını imzalamıştı. 1.5 milyar dolarlık bu anlaşmada, geçtiğimiz hafta önemli bir gelişme yaşanmış, ABD yönetimi devreye girmişti. Helikopterde ABD’li Honeywell ile İngiliz Rolls-Royce ortaklığı olan motor kullanılması nedeniyle, Türkiye’nin, Pakistan’a T129 ATAK helikopterinde helikopterini satabilmesi için, ABD Savunma Bakanlığı; Pentagon’dan ihracat izni alması gerekiyor. Beklenen izin ise henüz çıkmadı. Türkiye, ayrıca Fas Krallığı ile T129 ATAK konusunda görüşmeler yapıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar