“Cek-cak”tan kurtulmak için bilanço gerekir...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Yatırım ortamını geliştirmek için iki paketten biri olan bazı kanunlarda değişiklik yapan kanunun yayımlanma haberini okuyunca, 2001 yılında Ecevit Hükümetince yayınlanan Yatırım Ortamını İyileştirme Raform Paketi'nde yer alan 32 başlıktan kaçının sonuç verdiği konusunu araştırdım. Bir sonuca, bilançoya ulaşamadım. Önemli gelişmeler olduğu görülüyor, ama bir bilanço söz konusu değil...

"Yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin hazırlanan iki paketten biri olan bazı kanunlarda değişiklik yapan kanun yayımlanarak yürürlüğe girdi" haberini okuyunca, 11 Aralık 2001 tarihinde Ecevit koalisyon hükümetinin yayınladığı AB’ye uyum içerikli “Yatırım ortamını iyileştirme reform programını” hatırladım.

O reform paketi 32 maddeden oluşuyordu ve yerli ve yabancı yatırımcıların sorunlarına çözüm içeriyordu. Şu amaçları ortaya koyuyordu:

- Türkiye’de yatırımlarla ilgili düzenlemeleri rasyonel hale getirmek.

- Yatırım ortamında rekabet gücünü artırmak için gerekli düzenlemeleri tesbit etmek.

- Yatırımın her safhasında ulusal ve uluslararası yatırımcıların karşılaştığı idari engellere çözüm üretmek.

- Özel sektörün faaliyetlerini güçlendirerek ihracat odaklı üretimin artırılmasını sağlamak.
Bunun için kurulan Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun kurulduğu çalışmaların aylık ve üç aylık raporlarla ortaya konacağı belirtiliyordu.

2007 yılına kadar bu alanda önemli bir çalışma yapıldığına tanık olmuyoruz. O günden bu yana da yıl yıl yapılan çalışmalar bol sayfalı raporlarla açıklanıyor.

Ama aramalarımda ilk dönemde saptanan 32 maddeden hangilerinin sonuçlandığını, hangi sorunların çözümsüz kaldığına dair sonuca ulaşamadım.

Biz, başlangıçta yapılacaklar “cek’li cak’lı” , “olacak, düzenlenecek, bitecek” gibi sonuçlanan birçok cümlenin yer aldığı sonuçlarla karşılanıyorduk/karşılaşıyoruz.

Ama bu olayda olduğu gibi birçok konuda sonuç bilançosunu ortaya koyan açıklamalarla karşılaşmıyoruz.

Oysa, biliyoruz, yaşadıklarımızla görüyoruz ki, 2001 yılınden bu yane "yatırım ortamı iyileştirme" yolunda birçok iyileştirme hayata geçti. Bunun sonucunda 2001’de 31 milyar dolarlık ihracat, 2017 yılında 157 milyar dolara yükseldi. 7 milyon 415 bin kişilik istihdamımız ise 25 milyon 513 bin kişiye ulaştı.

Yatırım Ortamını İyileştirme Reform Progamı'nı yayınladığımız 2001 yılından bu yana geçen 17 yılda elde ettiğimiz başarıyı ölçebilmek için bu konunun bilançosunu ortaya koymamız gerekir.
Birçok alanda yola çıkarken hedeflediğimizin ne kadarını gerçekleştirdiğimizi sonuçlarıyla ortaya koyan bilançolar çıkarmamız başarımızı ölçülür kılabilecektir.

O nedenle 2001 yılında yola çıkarken açıkladığımız Yatırım Ortamını İyileştirme Reform Programı'nda hedeflediklerimizle ulaştığımız sonuçların bilançosunun ortaya konulmasının gereğini inanıyorum. Bu bilançoyu kamunun hazırlayıp açıklamasını diliyorum. Çıkarılan bilançolar, yeni adımların doğru atılmasına zemin hazırlayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar