Çelik bile erir

Gültekin KARA
Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Kim ne yorumu yaparsa yapsın, otomotiv sektöründe işler oldukça kötü gidiyor. Talep serbest düşüşte. Enflasyon ve faiz yükseliyor. Kurlar geriliyor gibi görünse de bu trende sevinmek, Tsunami ile perişan olup, suların geri çekilmesi ile rahatlamak gibi bir durum.

Dalganın yıkıcı hasarını görmeyip, anlamayıp, “Sular çekildi” diye Polyanna felsefesine sığınmak benim gözümde, doların ateşi düştü diye memnun olmak ile eşdeğer. Bugünden sonra önemli olan öncelikle talebin serbest düşüşünün duracağı noktayı beklemek. Bunu beklerken de suyun üstünde kalabilmek.

Otomotivde talep böyle giderken en büyük risk, yüksek stokla yakalanan firmaların üstünde.
Yüksek stoğun eritilebileceği filo kanalı ise zaten çoktan alabora oldu. Filoya olan talebin arttığı bir dönemde, filo şirketlerinin bazılarının batması, bazılarının ciddi anlamda sıkıntı içinde olması, firmaların stok riskini artırıyor. Ulusal satış ofisi sistemiyle, bizzat kendileri Türkiye’de çalışan (Peugeot, Nissan, Mercedes, Opel vb) firmalar, yüksek stoklarına rağmen merkezleriyle yaptıkları görüşmelerle bu riski dağıtabilir. Çünkü, buradaki zarar nihai olarak ana firmaya yazar. Örneğin, Nissan’ın şartlar nedeniyle yüksek stokla yakalanması ve büyük zarar yazması zincirleme süreçte Japonya’yı da etkiler. Bu yüzden, buradaki hasarı minimize edecek adımları daha hızlı atabilir. Lakin, distribütörlerin durumu çok daha kötüye gidebilir. Zira, ellerindeki stoğun maliyeti kendilerini eğer ana firmalardan destek almazlarsa ciddi anlamda sıkıntıya sokacaktır. Her ne kadar çok iyi yönetilseler de şartlar tüm firmaları zorlayacak.

Çok çok iyi yönetilenlerin zorlandığı bir süreç yaşanırken, geçen dönemde düşük kar/yüksek satış ile temeli sallanan, imajı parlayan bir büyüme modeli takip edenlerin sıkıntısı ise çok daha yüksek olacaktır.

Nitekim, bu durum şu sıralar ülkemizdeki imajı cilalı bir firmayı oldukça zorlamaya başlamış ve ana firma duruma el koymak üzere ülkemize ziyaretleri sıkılaştırmış. Ne diyelim, şartlar zor. Bu ateş çeliği bile eritir, dikkatli adım atmak lazım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hep bana… 18 Mart 2019
Baskınla olmaz 21 Ocak 2019
Rotası olmayan gemi 07 Ocak 2019
Umuda yolculuk 31 Aralık 2018
Otomobile soğan muamelesi 10 Aralık 2018
Feragat edilmiş 19 Kasım 2018
Nereye koşuyoruz… 12 Kasım 2018
Rica ederim yapmayın 05 Kasım 2018
Kurcalama arabayı 22 Ekim 2018
Son kale 01 Ekim 2018