Cengiz’in gözü Orta Avrupa’da: Macaristan'da ihaleye girecek

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

İstanbul’un yeni havalimanı ile son dönemin en önemli projelerinden birine imza atan Cengiz İnşaat’ın patronu Mehmet Cengiz, rotayı Avrupa’nın orta kesimine çevirdi. Geçtiğimiz hafta Slovenya’nın en önemli tünel projelerinden biri olan Karavanke için teklif veren Cengiz, bu kez Macaristan’da raylı ulaşım için ihaleye hazırlanıyor. Cengiz, 297 kilometre uzunluğundaki Macaristan sınır hattında yer alan Krizevci-Koprivnica-Macaristan sınır demiryolu hattının modernizasyonu için teklif verecek. İhaleye Avrupa’nın önde gelen şirketleri İspanyol Comsa, Avusturyalı Strabag, Yunan Avax, İtalyan Rizzani de Eccher ile birlikte Çinli kamu firmaları da ilgi gösteriyor.

100 MİLYON EURO TEKLİFTE BULUNDU

Öte yandan geçen hafta da Cengiz İnşaat, Slovenya’da yenilenen bir projede teklifte bulundu. Geçen yıl ihaleye çıkan Slovenya-Avusturya’yı birleştiren Karavanke Tüneli projesine 89 milyon euro ile en düşük teklifte bulunan Cengiz, bu yıl yenilenen ihaleye de en düşük teklifi yaptı. Cengiz İnşaat, geçen yıla göre bütçesini yaklaşık 11 milyon euro artırdı ve 100 milyon euro teklifte bulundu. Cengiz ile birlikte ihaleye katılan 4 teklif arasında Türk şirketi Yapı Merkezi de bulunuyor.

ABD’li sağlık devi Türk şirketini satın aldı

ABD’nin en önemli sağlık şirketlerinden Cooper Companies Inc, Türkiye’ye hızlı girdi. Uzun zamandır Türk pazarında satış yapan ABD’li şirket, ilk yatırımını satın alma ile yaptı. Cooper, Türkiye’de distribütörlüğünü de yürüten Medek Medikal’in tamamını satın almak için görüşmelere başladı. Anlaşma sağlanırsa ABD’li şirket Medek’in yüzde 100’lük hissesinin sahibi olacak. Hisseleri ABD borsalarında işlem gören Cooper, 1958 yılında ünlü sağlık uzmanı Martin H. Smith Co tarafından kuruldu.

LENS ÜRETİMİNDE DÜNYA DEVİ

12 bin çalışanı bulunan şirket, tıbbi cihazlar konusunda ABD’nin önde gelen firmalarından biri. Kaliforniya merkezli şirket, iki ana bölümden oluşuyor. CooperVision lens alanında sektörünün en büyük firmalarından. Diğer şirket olan CooperSurgical ise kadın sağlığı konusunda çalışıyor. ABD’li devin New York dışında İngiltere, Porto Riko’ da üretim tesisleri bulunuyor. Cooper’ın satın aldığı Medek ise Hamilton, Varolab, Rocket Medical, Humagen, Origio gibi yabancı şirketlerin distribütörlüğünü de yapıyordu.

Özbekistan’da üretim yapmak için görüştü

Türkiye’nin önde gelen hazır giyim zincirlerinden DeFacto, rotasını Orta Asya’ya çevirdi. DeFacto’nun üst yönetimi Özbekistan pazarı için görüşmelere başladı. Özbekistan’daki hazır giyim sektörü derneği Uztekstilprom ile görüşme yapan DeFacto heyeti önce temsilcilik açacak, ardından da üretim davetini değerlendirecek. De- Facto heyetine, Özbekistan’ın başketi Taşkent’te yaptığı görüşmede ülkedeki tekstil, konfeksiyon ve triko endüstrisi sunumu yapıldı. Uztekstilprom tarafından yapılan sunumda yerli üretim konusunda da teşvikler ve destekler anlatıldı. Özbek tarafı, DeFacto’ya ortak üretim için davette bulundu. Özbek tarafı DeFacto heyetine özellikle Eski Sovyet ülkelerine olan bölgesel yakınlık ve İpek Yolu dolayısıyla Çin pazarına olan ulaşımı anlattı. Uztekstilprom’un resmi sitesinde yer alan bilgilere göre DeFacto heyeti görüşmelerin olumlu geçtiğini, ilk adım olarak Taşkent’te bir ofis açacaklarını dile getirdi.

ÜNLÜ YATIRIMCI MARK MOBIUS ORTAK OLMUŞTU

2004 yılında kurulan DeFacto’nun 27 ülkede 500’e yakın mağazası bulunuyor. 2018’de halka arz için başvuruda bulunan şirket, piyasa koşulları nedeniyle bu talebinden vazgeçmişti. Geçtiğimiz yıllarda DeFacto’nun yüzde 8’lik hissesini ise ünlü yatırımcı Mark Mobius’un yönettiği Templeton Asset Management yönetimindeki DF Retail satın almıştı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar