Çeşme gözünü yabancu turiste dikti

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Çeşme, Türkiye’ye turizmi öğreten ilçe olmasına karşın, bu konuda liderliği uzun yıllar önce Antalya’ya kaptırdı. Ardından Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi ilçeleriyle Muğla atağa kalktı. Son yıllarda ise özellikle Alaçatı’nın itici gücü ile Çeşme tekrar turizm sektörünün gözdeleri arasına girmeye başladı. 

Deniz-kum-güneş turizmini sörf, termal, kruvaziyer gibi unsurlarla çeşitlendirerek, sezonu uzatmaya çalışan ilçenin önündeki en büyük engel yatak sayısının yetersiz olması. Son yıllarda yapılan yatırımlarla Çeşme’de nitelikli yatak sayısı 7 bine çıktı. Buna butik otel, pansiyon ve küçük otelleri eklersek, sayı ancak 25 bine ulaşıyor. Tabi ki turizmde marka olmuş, üstelik daha potansiyelinin önemli bir kısmını da kullanamayan bir destinasyon için bu rakam oldukça yetersiz. Altınkum Turizm Merkezi imar planlarının son halini almasının ardından yeni otel yatırımlarıyla bu handikapın aşılması bekleniyor. Çeşme’nin yerli turist açısından hiçbir zaman sıkıntısı olmadı. Üstelik Çeşme’yi özellikle yüksek gelir seviyesine sahip kesimler tercih etti. Bunun tek olumsuz yanı gösterilen ilginin 2-3 ayla sınırlı kalması. Yabancı turistin daha çok ilgi göreceği turizm türleri ile bu süreyi uzatmaya çalışan sektör temsilcileri ve ilçenin yerel dinamikleri kolları sıvadılar. Geçen sezonun oldukça iyi geçmesinin verdiği moralle yeni sezon hazırlıkları hızla sürüyor. 

Geçtiğimiz günlerde turizm sektörünün Türkiye’deki en büyük buluşmalarından biri olan Travel Turkey İzmir’e katılan Çeşmeli turizmciler, tanıtım ve pazarlama atağını bununla sınırlı tutmayacaklar. Mart ayında bir diğer dev buluşma olan İstanbul’daki EMİTT’e çıkarma yapacak olan Çeşme, yurtdışında da Hollanda ve Almanya’daki fuarlara katılacak. 

Çeşme’de turizm sektörü denince akla önce kısa adı ÇEŞTOB olanÇeşme Turistik Oteller Birliği geliyor. Uzun yıllardır birliğin başkanlığını yapan Veysi Öncel, 2015 yılının da 2014 ile aynı derecede güzel geçmesi için Mart ayına kadar iç siyasetteki gerilimin, çözüm sürecinin ve Güneydoğu Anadolu sınırlarında yaşanan olayların hal yoluna girmesini umduklarını söylüyor. 

Çeşme’nin 2015 için bir diğer beklentisi de Haziran ayında yapılacak genel seçimin biraz öne çekilmesi. Malum, Çeşme ağırlıklı olarak yerli turisti ağırlıyor. Yatak kapasitesini artırmış bir Çeşme, iç turizm kadar dış turizmde de söz sahibi bir hale gelecektir. Her şey dahil sisteminin girmediği, yakın gelecekte de böyle bir ihtimalin uzak göründüğü bu ilçe, geçmişte Türkiye’ye turizmi öğrettiği gibi, şimdi de turizmde katma değerin nasıl artırılacağını gösterebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar