Çin ve Hindistan konusunda bir başka değerlendirme

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Ticaret Bakanlığı'ndan bir görevli gönderdiği e-postada Çin’de toplam 6, Hindistan’da 3 ticari ateşe olduğu bilgisi aktarılıyor. Bunun yeterli olup olmadığını soruyor. Doğaldır ki bunu yeterli görmek, ticaretimizi olumsuz etkilediğini düşünmemek mümkün değildir.

6 Ağustos günkü yazımda, eski bir önerimi tekrarlayarak Çin ve Hindistan’dan öğrenci getirme ve o ülkelere öğrenci göndermenin ekonomiye katkısı olacağından söz etmiştim. Bu konuda aldığım değerlendirmeler arasında bir Ticaret Bakanlığı yetkilisinin dikkatimi çeken e-posta mesajını sizinle de paylaşmak istiyorum. Bu yetkili Çin ve Hindistan’daki yetersiz ticaret müşaviri/ataşeleri konusunda bilgi vererek, bu konudaki yetersizliğin giderilmesi gerektiğini belirtiyor.
E-posta mesajında şöyle deniliyor:

“Çin ve Hindistan’la ilgili yazınızı okuyunca bir başka hususta sizin dikkatinizi çekmek istedim. Bakanlık mensubu olarak değil, bir okurunuz olarak...

Bu iki ülke kendine has ülkeler gerçekten. Malumunuz yurtdışında mülga Ekonomi Bakanlığı'nın ticaret müşavirliği/ateşeliği kadroları var. Dünya için toplam kadro 250 kişi, ama bugün kullanılan kadro sayısı daha az.

Size Çin ve Hindistan’daki görevli sayılarının ne kadar olduğunu söyleyeyim. Pekin’de 3 kişi, Şanghay’da 2 kişi, Guanzo’da 1 kişi olmak üzere 6 kişi. Hindistan’da ise toplam 3 görevli var. Yeri gelmişken son dönemde çok sık sözü edilen Latin Amerika ülkesi Brezilya’yı da söyleyeyim. Sao Paulo’da bir kişi. Bu sayılara sizce yeterli diyebilir miyiz?

Lütfen, ülkelerin ticaret hacimlerini, giderek artan önemlerini ve gelecekte geliştirmek istendiğine dair söylemleri hatırlayarak düşünün bu sayıları. Yeterli denilebilir mi?

Ticaret ataşelikleri, büyükelçiliklerin en yoğun çalışan iş hacmi en fazla olan ihtisas birimleridir. Bazı ülkelerde büyükelçiliklerimizde ticaret müşavirliği kadrosu bulunmamaktadır. Bu durumdaki ülkelerle ticaretimizi geliştirmemiz mümkün olmayacaktır.

Ülkemizin ekonomik sorunlarının çözümü büyük ölçüde ihracatta ve yurtdışı yatırımların çekilmesindedir. Bu da yurtdışında yeterli sayıda personelin görevde olmasına bağlıdır.”

Yurtdışında büyükelçiliklerdeki çalışkan ticaret ateşelerinin işadamlarımıza yol göstericiliğiyle başarı hikayelerini bildiğim için, e-postadaki bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.

Bu kadro eksikliklerinin tamamlanabilmesi için, iş insanlarının iş yaptıkları ülkelerde aldıkları ticari ateşe desteğini ve görevli eksikliğine bağlı olarak yaşadıkları sorunları bakanlığa bildirerek, bu kadroların daha sağlıklı hale getirilmesinin, eksiklerin tamamlanmasının yolları aranmalıdır. Bu açıdan bakanlık mensubunun altını çizdiği konular önemlidir. Ve vakit kaybetmeden ele alınmalıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar