Çınar yılı biterken

Filiz KARAOSMANOĞLU
Filiz KARAOSMANOĞLU SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM filiz@itu.edu.tr

Bu yıl, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü'nde, Cumhurbaşkanımızın yeşil seferberlik duyurusu ile "2016 Türkiye Çınar Yılı Projesi", Osmanlı İmparatorluğu döneminde kültürel önemi büyük Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik, Kütahta, Afyon, İstanbul, Balıkesir, Çanakkale, Yalova illerinde uygun yol güzergahları ve şehiriçi kamusal alanlarda çınar fidanları dikilerek 200 bin adet çınar fidanının toprakla buluşturulma hedefi ile başlatılmıştı. "Söğüt-Bilecik-Osmaneli-Pamukova- Adapazarı-İzmit, İstanbul-Kırklareli-Edirne" ve Söğüt- Bozüyük-İnegöl-Bursa-Karacabey, Bandırma-BigaÇanakkale- Tekirdağ-Edirne" arasındaki şehirlerarası güzergahlarda, şehir içlerinde ve orman alanlarında çınarlar dikildi. Etrafınıza dikkatli bakınız. Genç çınarlar bizlerle. Türkiye'mizin projeyle kazandığı çınar zenginliğinin envanteri 2017 başında Orman ve Su Bakanlığımızca açıklanacak. Sizlerle İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli illeri ve Edirne ilimizin bir kısmını kapsayan Orman Genel Müdürlüğü İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü çınar çalışmalarını paylaşacağım. Heyecanla, yakın takipte olduğum çınar projesi konusunda geçen hafta bölge müdürlüğü yetkilileriyle çalışma toplantısı yaptık. Doğu ve Batı çınarları ve ikisin melezi Londra çınar türleri var. İTÜ Ayazağa Yerleşkesi ve Bölge Müdürlüğü birbirine yakın olup, İstanbul'un en yeşil coğrafyasında bulunuyoruz.

Şanslıyız. İstanbul'da 100 bin, diğer üç ilde 10'ar bin çınar dikildi. Müthiş oldu. İTÜ Ayazağa Yerleşkemizin yeşiline de, yeni çınar fidanları yeşil kattı. Asırlardır yaşayan İstanbul'a asırlarca yaşayacak çınarlar dikerek emek veren İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı çalışanlarına selam olsun. Metropol İstanbul'a bu ağaç, çınar çok yakışıyor. Ülkemizin en önemli anıt ağaçları arasında İstanbul çınarları da var. Bahçeköy'deki "Uyuyan Çınar" ve Eyüp Sultan Camii ve Türbesi'ndeki altı çınar. Burada İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş.'nin İstanbul'umuz ağaç zenginliğine yerel yönetim katkısı icraatlarını unutmak hiç olmaz. İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. ve İstanbul Orman Fidanlık Müdürlüğü, 8. Uluslararası Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı'nın en güçlü yeşilleri oldu.

Çınarlı Hıyaban, Yalova'ya Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emanetidir

Küçüklük anılarımda Üsküdar ve Gülhane Parkı çınarları, üniversite yıllarımda Emirgan çınaraltı çay bahçesi anılarım var. En son gördüğüm önemli çınar, Osmanlı'nın Girit'i fethinde diktiği çınar. "Sürdürülebilir Çevre ve Termik Santraller" paneli için 6 Mayıs 2007 tarihinde Yalova'ya gittiğimde Yürüyen Köşk'ü öğrendim ve çınara odaklandım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 21 Ağustos 1929 tarihinde İstanbul'dan Bursa'ya, Ertuğrul yatıyla giderken sahildeki bir çınarı görür, etkilenir, çınar altında oturur. Ev yapılmasını ister. İki katlı ahşap köşk yirmiki günde yapılır. Bir yıl sonra Atatürk'e, çınarın dalının binanın çatısına değdiği ve kesilmesi gerekliliği bildirilir. Atatürk çınar dalının kesilmemesi, köşkün taşınmasını emreder. İstanbul Belediyesi Fen İşleri Yollar Şubesi, köşkü doğuya doğru 480 cm kaydırarak taşır ve ardından ev "Yürüyen Köşk" adını alır. Ve yıllar sonra Eylül 2008'de kurulan Yalova Üniversitesi'nin logosu Atatürk’ün milletine bağışladığı bu köşk olur. Çınar 400 yaşına girdi. Termal-Yalova Çınarlı Yolu, diğer deyişle Çınarlı Hıyaban, Yalova'ya Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emanetidir. Çınarlar kentlere haşmet katar. Doğanın güzelliğinde ülkelerin tarihini çınarlar saklar, korur. Çınarlarımız geçmişimiz, bugünümüz ve yarınımızdır. "2016 Türkiye Çınar Yılı Projesi" çınar fidanları geleceğe yeşil doğanın en uzun ömürlü ağaçlarını taşıyacak. Bizlere çınarlarımızın sürdürülebilir büyümelerini hem kollamak hem de ahır yaşamımızda, onlardan çok kısa ömürlerimizde, izlemek ve gölgelerinden feyz almak kalıyor. Hepimiz birer ağaç değil miyiz? Bu zor günlerde, Nazım Hikmet Ran'ın "Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşcesine" çok bilinen dizeleri ne kadar anlamlı değil mi? Vatan hepimizin. Çınarlarımız gibi dimdik durmak gerek. Gününüz sürdürülebilir, yaşamınız enerji dolu ve mutlu olsun.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Mavi ve kadın 24 Eylül 2019
Yaşamı Solu 11 Haziran 2019
Sade yaşam 12 Şubat 2019