Coca-Cola’da CEO Olmak

Doğan SELÇUK
Doğan SELÇUK ANEKDOT doganselcuk@hotmail.com.tr

2004-2008 yılları arasında Coca-Cola’nın CEO’luğunu yapmış olan Neville Isdell’in Türkçe’ye çevirdiğim hayat hikâyesi geçtiğimiz ay rafl ardaki yerini aldı. Yazımın başlığı da kitabın adı aslında. 

Zambiya’da büyümüş, üniversiteyi Güney Afrika’da okumuş, İrlanda asıllı bir dünya vatandaşı olan Neville Isdell, 1966 yılında Coca-Cola’da çalışmaya başlar. 38 yıllık iş hayatında Afrika’dan Filipinler’e, Almanya’dan Hindistan’a birçok ülkede görev yapar. 2004 yılında emekli olup köşesine çekilir. Eşi Pamela ile Barbados’ta sakin bir hayat sürüp Karayipler güneşinin altında golf oynarken, gelen bir telefonla hayatı yeniden değişir. Satışların ve şirketin pazar payının düştüğü bir zamanda göreve çağrılmıştır. Aynı görev Jack Welch’e de teklif edilmiştir, ancak Welch kısa bir cevapla teklifi reddetmiştir: “Dünyayı gezme konusunu düşündüğümde, kendi kendime şunu dedim, ‘Bunu bir defa yapmıştım.” Çalışma izninin beklenenden önce gelmesi ve önceki CEO’nun da odasını erken boşaltması nedeniyle bir an evvel işe başlar. Daha henüz bordroya bile kaydolmamıştır. Şirketin yönetim kurulu üyesi Warren Buff ett’ı arayarak “Coca-Cola Company için bedava çalışıyorum,” der durumunu bildirmek için. “Çok iyi bir uygulama. Neden bu şekilde devam etmiyoruz?” şeklinde takılır Buff ett. 

Isdell, geliştirilen veya satın alınan ürünlerle ilgili anılarını da anlattığı kitapta, Coca-Cola Zero ile ilgili şu ifadeleri kullanıyor: “Yeni bir diyet kola geliştirmiştik veya geliştirdiğimizi düşünüyorduk. Doğrusunu söylemek gerekirse, diyet kola için çok güzel bir isim geliştirmiştik: Coke Zero. İsim tüketiciler nezdinde olumlu karşılanmıştı. Sıfır kalori yerine daha az kaloriyi çağrıştıran Diet Coke’dan daha güçlü bir mesajı vardı. Böylelikle muazzam bir ismimiz olmuştu. Bununla ne yapmalıydık?” 

Göreve geldiği ilk aylarda lezzetten sorumlu araştırmacılara orijinal Coca-Cola formülünü Coca- Cola Zero için kullanmaları talimatını verir, ancak emektar bir araştırmacı anında itiraz eder: “Bunu yapamazsınız, önceki CEO’lar orijinal Coca-Cola formülünün başka bir içecekte asla kullanılmaması talimatını vermişlerdi.” 

Cevabı serttir: “Ne zaman istifa etmek istersin?

Yaklaşık beş yıllık bir koşuşturmacanın ardından ise yerini Muhtar Kent’e bırakır. Isdell kitapta, Muhtar Kent’ten sık sık övgüyle bahsediyor. Coca-Cola Company’nin idaresini Kent’e bıraktığında, kendisine “mirasının ne olduğu” sorulmaktadır. O da “Halefim başarılı olmadığı sürece bir miras bırakmış sayılmam.” diye cevap verir genelde. Kitabı yazarken, bu konuyu düşündüğünü ve artık “görevini tamamladığını” ifade ediyor. 

Bir seferinde Muhtar Kent merhum cumhurbaşkanı Özal ile bir görüşme ayarlar, Isdell ile gittikleri görüşme Birinci Körfez Savaşı’nın başladığı ve ABD’nin Irak’ı bombaladığı 17 Ocak 1991 gününe denk gelir. Özal savaşı CNN’den takip etmektedir. O zaman Isdell başbakan olan Özal’a Başkan Bush ile konuşurken neden CNN izlediğini sorduğunda, Özal gülerek Bush’un da gelişmeleri televizyondan takip ettiğini çünkü CNN’nin bilgileri Beyaz Saray bürokrasisinden daha hızlı aktardığını söyler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Toplama ofis 02 Haziran 2014
Unutkanlık işte... 23 Mayıs 2014
Koltuk 14 Mayıs 2014
Denetimden kaçılmaz 19 Şubat 2014
İletişim ve motivasyon 15 Şubat 2014