Çöpe giden gıdalar her yıl 250 milyon dolar kayba neden oluyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Dünyada 2,1 milyar insan açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Buna rağmen üretilen gıdanın üçte biri sofraya gelmeden çöpe gidiyor.

Arçelik’in global markası Grundig, "gıda israfı yaşam israfıdır" felsefesini benimseyerek, herkesi önce kendi mutfaklarından başlayarak gıda israfıyla mücadeleye davet ediyor. Grundig, sürdürülebilirlik ve yenilikçiliği bir arada sunan akıllı ürünleri ile tüketicilerin, evlerini ve dünyayı daha iyi bir yer yapmaları için katkı sağlıyor.

Grundig’in Türkiye’nin de aralarında olduğu 6 Avrupa ülkesinde 3000 kişiyle yaptırdığı sürdürülebilirlik ve gıda israfı araştırmasına göre, Türkiye’de tüketicilerin yüzde 64’ü son kullanma tarihi geçen yiyecekleri asla yemediğini belirtirken, yüzde 71’i israf ettikleri gıda miktarından endişeli.

Diğer Avrupa ülkelerinde bu oran ortalama yüzde 54. Dünya genelinde Tüketicilerin yüzde 96’sı sürdürülebilir yaşamın çok önemli bulduğunu söylüyor. Araştırmada, tüketicilerin büyük bölümü gıda israfının önemli bir çevre sorunu olduğunu dile getiriyor.

Araştırmadan çıkan en çarpıcı sonuçlardan biri de tüketicilerin gelecek 50 yıl içinde küresel bir gıda krizi yaşanmasından endişe etmesi oldu. Metro Toptan Market’in TÜBİ- TAK ile gıda israfı üzerine yaptırdığı araştırma, üretilen sebze ve meyvenin yüzde 40’a yakınının sofralara gelmeden çöpe gittiğini ortaya koyuyor. 100 milyar TL’lik sebze meyve ticaretinin minimum 25 milyar TL’lik bölümü israf ediliyor.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın 2008 yılında yaptırdığı araştırmanın ortaya koyduğu sonuç da endişe verici: Türkiye’de her gün 5 milyona yakın ekmek çöpe atılıyor.

25 bin ton gıda israftan kurtarıldı

Grundig, 3 yıldır dünyaca ünlü şef Massimo Bottura’nın kurucusu olduğu ‘Food for Soul’ (Ruhun Doysun) girişimine destek veriyor. Bu işbirliği kapsamında geçtiğimiz bir yıl içinde 25 ton gıda israftan kurtarıldı; dört aşevi projesi başlatıldı ve dünya çapında tanınan 210 şefin desteğiyle 48 bin 300 kap yemek dağıtıldı.

Grundig, dünya çapında “Respect Food- Gıdaya Saygı” felsefesiyle gıda israfına karşı sürdürdüğü girişimi, Türkiye’de “Ruhun Doysun” projesiyle hayata geçirdi.

Gıda israfını azaltmayı, tüketim bilinci oluşturmayı ve doğa ile bütünleşmiş sürdürülebilir bir yaşam için farkındalığı artırmayı hedefl eyen Ruhun Doysun hareketi, gıdayı merkezine alan, bilinçli tüketimi ve sade bir yaşamı tüm hayata yaymaya odaklanıyor. Felsefe, kişisel hayatında da projenin değerlerini sahiplenen Mehmet Gürs sözcülüğünde anlatılıyor.

Gıdaya saygılı olmanın 6 yolu

Gıda bizi mutlu ediyor, yeniliyor, enerji veriyor; fakat bu süreçte dünyaya zarar vermemek gerekiyor. Son 50 yılda, gıda atıklarından kaynaklanan sera gazı emisyonları yüzde 300 oranında arttı. Böylece, gıda atıkları ABD ve Çin’in ardından dünyanın en büyük üçüncü kirleticisi konumuna yükseldi. Gıdaya Saygı programı da gıda atığını geri dönüşüme sokarak, gıdaya karşı sürdürülebilir ve saygılı bir yaklaşımı savunuyor. Gıdaya karşı saygılı olmanın 6 yolu var

1. Toprağı atıkla beslemeye son verelim

Her yıl 1.6 milyar ton atık gıda toprakta kalıyor. Çürümüş gıdanın yol açtığı metan gazı, doğal yaşam ve ekosistemlere zarar veriyor. Buna engel olmak için, gıda atıklarını farklı çöplerde toplamamız gerekiyor.

2. Daha az çöp üretelim

Atık gıda, fare ve martı gibi hayvanların ilgisini çekiyor. Çöpe atılan gıdalara yönelen hayvanların yerel ekosistemlere ve doğal yaşama olumsuz etkisi var. Dolayısıyla, gıda atıklarını uygun çöp kutularına atmak ya da mümkün olduğunca az atık yaratmak gerekiyor.

3. Kaynakları koruyalım

Çöpe giden gıdaların üretimi için yüzlerce varil petrol ve dünya temiz su kaynaklarının dörtte birinin kullanıldığı tahmin ediliyor. Bu her sene 250 milyon dolar kayıp anlamına geliyor. Oysa bu kaynaklar herkesin yararlanabileceği daha sağlıklı gıdalar üretmek için kullanılabilir.

4. Atığın gerçekten atık olduğuna emin olalım

Tüketilebilecek durumda olan gıdaların yüzde 60’ının çöpe atıldığı tahmin ediliyor. Hepimizin yaptığı en önemli hata, “son tüketim tarihi” ile “belli bir tarihten önce kullanımı daha iyi olur” kavramlarını ayırt edemiyor olmak. Bunun sonucunda, iyi gıda boşu boşuna çöpe atılabiliyor. Burnunuza güvenin. İyi kokan ve iyi görünen bir gıda, son kullanım tarihini geçmiş olsa bile, sağlıklı bir şekilde tüketilebilir. Attığınız gıdanın gerçekten “çöp” olduğundan emin olun.

5. Açlığı engelleyelim

Asla kapağını açmadığımız gıdaları satın alıyor ve son kullanım tarihinden önce çöpe atıyoruz. Yapılan çok sayıda araştırmaya göre, gıda atığını yüzde 25 oranında azaltmak, açlık çeken 800 milyon kişinin beslenmesini sağlayacak. Gıdaları çöpe atmak yerine, neden ihtiyacı olanlara vermeyelim?

6. Küresel ısınma ile mücadele edelim

Gıda atıkları yılda 3.3 milyar ton sera gazına neden oluyor. Gıda atıklarının azaltılması sera gazı emisyonlarının azaltılmasını sağlayacak. Gıdamızı koruyarak, dünyamızı da koruyabiliriz.

Geleceğin akılı ürünleri

Enerji tasarrufu sağlayan, su kullanımını azaltan teknolojilerin yanı sıra, Grundig’in odaklandığı alanlardan biri de akıllı teknolojiler. Grundig, tüketicilere, ihtiyaç duydukları zamanda ihtiyaç duydukları ev aletlerini sağlamak için Amazon'la işbirliği yapıyor. Amazon’un Hızlı İkmal Hizmetine (DRS) katılımı kapsayan bu ortaklık sayesinde, Grundig’in bağlı bulaşık makineleri tüketiciler ihtiyaç duyduğunda bulaşık deterjanının veya diğer temizlik ürünlerinin siparişini otomatik olarak verebiliyor. Ürünler, tabletler, telefonlar veya Akıllı TV'ler üzerinden kontrol edilebiliyor. Program İndirme özelliği ile ihtiyaçlarına uygun programları indirebilen kullanıcılar ayarları kişiselleştirerek yaşam tarzlarıyla uyumlu dijital ekosistem de yaratabiliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar