Cumhuriyet ve Demokrasi kardeşliği

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

 

 

Cumhuriyetimizin bugün 89, yıldönümünü kutluyoruz.  Önümüzde Cumhuriyetimimizin 100. Yılı 2023 için koyduğumuz finansal hedefler var. Bu hedeflere ulaşarak dünyanın 10. Büyük ekonomisi olmayı amaçlıyoruz. Ancak, bunun yeterli olası için bu finansal hedeflerin yanına sosyal hedefleri de yerleştirmeliyiz. Demokrasi ve hukuk devleti alanlarındaki eksikliklerimizle ilgili olarak yapacaklarımızı ve atacağımız adımları da 2023 hedefleri olarak açıklamalıyız. Bize gelişmiş ülkeler içersine sokacak olanın Cumhuriyet  ve demokrasi kardeşliği olduğunu unutmamalıyız… 

Bugün Cumhuriyetimizin 89. Yıldönümü kutlu olsun…
Cumhuriyet bayramları başlangıcından bu yana hep bir değerlendirmeye ve bilançoya neden olmuştur. Mustafa Kemal'in 1933'teCumhuriyetin 10. yılında yaptığı konuşma ve 10. yıl marşı bu bilançolar içinde bugün bile hatırlanır, "Çıktık açık alınla on yılda her savaştan/On yılda on beş milyon genç yaratık her yaştan/Başta bütün dünyanın saydığı başkumandan/Demir ağlarla ördük Anayurdu dört baştan" söylemiyle de Cumhuriyet'in ilk yıllarının bilançosuyla kalkınma hamlesi ortaya konulmuştu.. Atatürk'ün ölümünden kısa bir süre önce 15. Yıldönümünde de yine Cumhuriyet coşkusu ve bilançosu söz konusuydu.
1973 yılında 50. Yılda bir yandan İstanbul'da Boğaz Köprüsü açılarak iki kıta birleştirildi. Bir yandan da Cumhuriyet'in bütün kurumları kendi alanlarında Cumhuriyet'in 50 yıllık bilançosu ile ilgili çalışmalar yapıp, kitaplar yayınlayarak geniş bir bilançoyu topluma sundular.75. ve 80. Yıllarda da benzer çalışmalar yapılıp kitaplar yayınlandı…

Son dönemde en çok gündeme gelen ve hedef gösterilen konu Cumhuriyet'in 100. yılına gelen 2023 tarihi oldu. Hedef 2023'te dünyanın 10. büyük ekonomisi, 2 trilyon 26 milyar dolarlık ekonomik büyüklük, 70 bin ihracatçı, 500 milyar dolar ihracat ve 25 bin 76 dolar kişi başına gelir olarak belirlendi.
 Bunlar esas olarak görüldüğü gibi ekonomik kalkınmaya dönük hedeflerimiz.
Ama 100. Yıla 11 yıl kala Cumhuriyetimizin 89. Yılını kutlarken, dünya değerler zincirinin içersinde sosyal değerler, insan hakları ve demokrasi açısından bulunduğumuz yeri irdelememiz gerekir. Çok partili hayata geçişimizin üzerinden 67 yol geçmişken, demokrasimizin hangi kazanımları ve hangi eksiklikleri olduğunu irdeleyip 100. yılda demokratik açıdan, hukuk devleti olma açısından, kadın erkek eşitliği açısından, insan haklarına saygı açısından tıpkı ekonomik açıdan olduğu gibi hedefler koymalıyız. Bu hedefleri nasıl gerçekleştireceğimizi planlamalıyız…
Ünlü düşünür Fukiyama,  ülkelerin sadece finansal sermayelerini güçlendirmenin yeterli olmadığını bunun yanında mutlaka sosyal sermayenin de güçlendirilmesi gerektiğini söylerken, insan hakları ve hukukun üstün olduğu demokratik yapının önemini ortaya koyuyor. Ve bizim de ihtiyacımız olan bu yapıdan söz ediyor.
Bu nedenle bizim 100. yıl hedefimizin sadece finansal sermayeyle sınırlı olması yeterli değildir. Mutlaka sosyal sermayemiz ve demokrasimizin gelişimi adına da 2023 için hedefler koymalıyız. Yıl be yıl bu hedefleri geçekleştirme bilançosunu da topluma sunmalıyız…

Demokratik hedefler koymak ve bunları gerçekleştirmek, toplum içersindeki çatışmaları, ayrışmaları ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.  Ülkemizin finansal hedefleriyle ileri ekonomiler arasında yer almasının yanında, ileri demokrasiler arasında yer almasını demokratik ve sosyal hedefler sağlayacaktır.
Cumhuriyet ve demokrasi birbirinin alternatifi değil tamamlayıcısıdır. Cumhuriyet ve demokrasi kardeşliği ülkeleri en gelişmişler arasına sokar bu unutulmamalıdır…
Sevgili okurlarım geçmiş Ramazan ve bugün yaşadığımız Cumhuriyet bayramlarınızı en içten duygularımla kutlarım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar