Cüneyd Zapsu’nun asistanı İsviçreli SICPA’ya ortak oluyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Siyasette olduğu kadar iş dünyasının da renkli simalarından biridir Cüneyd Zapsu. Geçmişte Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını da yapan Zapsu, son dönemde pek ortalıkta gözükmese de ekonomideki atılımlarına devam ediyor. Ancak bu kez kendisi direkt olarak değil, asistanlığını yapan bir isim tarafından…

Bir dönem AK Parti’nin milletvekili adayı da olan Cavidan Gülşen Karanis Ekşioğlu’ndan bahsediyorum. Zapsu’nun bir anlamda sağ kolu olan Ekşioğlu, şimdilerde dünyaca ünlü bir şirketle ortaklık kararı aldı. Ekşioğlu, SICPA Turkey Ürün Güvenliği Sanayi adlı şirketin yüzde 30’una ortak olmak için masaya oturdu. Rekabet Kurumu’na da başvuran SICPA S.A adlı şirket, satış için resmi makamların onayını bekliyor.

190 ülkenin banknotunda var

Peki kim bu SICPA? Ne iş yapar? Biraz bu şirketten bahsetmek gerekiyor. 1929 yılında kurulan SICPA, İsviçre merkezli bir teknoloji şirketi. 3 bine yakın çalışana sahip, banknot ve değerli evrak güvenliğinde uzman firma, güvenlik mürekkepleri üretiyor. 5 kıtada faaliyet gösteren İsviçreli şirket, 190 ülkedeki merkez bankasının banknotlarına mürekkep tedarik ediyor. Pasaport, çek gibi değerli dökümanlara da güvenlik mürekkebi üreten firma, 2007’de kaçak malların yakalanması alanında Kibar Holding ile ortak olmuş ve SICPAAssan Ürün Güvenliği adlı şirket kurulmuştu. 2015’te Kibar, sahip olduğu yüzde 50 hissesini ortağına satmıştı.

Sahte ve kaçak ürünlerin önlenmesini sağlamak amacıyla kurulan firma, 2007'de 5 yıllık bandrol üretim ihalesini, 327 milyon lira teklif vererek almıştı. Şirket, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından başlatılan tütün ve alkollü içki ürünlerinde Bandrollü Ürün İzleme ve Takip Sistemi'nin kurulması ve işletilmesi alanında hizmet veriyor.

Zapsu havacılığa mı girdi?

Gelelim Zapsu’nun asistanı olarak bilinen Cavidan Gülşen Karanis Ekşioğlu’na… Ekşioğlu, Zapsu Ailesi'nin sahibi veya ortak olduğu hemen hemen her şirketin yönetiminde yer alan bir isim. Halo Danışmanlık, 5.5 milyon TL sermayeli Solarpower Enerji, 16 milyon TL sermayeli Balsu Gıda, Cüneyd Zapsu Danışmanlık A.Ş, iflas bayrağını çeken 44 milyon TL sermayeli For You Mağazacılık, Balsu Enerji bunlardan birkaçı…

Hatırlatmakta fayda var… Zapsu’ya ait Balsu Enerji, geçen yıl Ali Kibar’ın sahibi olduğu Kibar Enerji’nin de yüzde 30’unu satın almak için Rekabet Kurumu’na başvurmuştu… İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında Ekşioğlu ayrıca GKE Havacılık adlı şirketin de yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütüyor. Şirketin Cüneyd Zapsu Danışmanlık ile aynı adresi paylaşması Zapsu’nun havacılığa adım attığının göstergesi.

***
İthal lastiğe ek vergi yolda ilk tepki G. Kore'den geldi

Son dönemde Sumitomo başta olmak üzere Asya ve Avrupalı lastik üreticilerinin Türkiye'de yatırımları artsa da sektörden en büyük payı hala itha ürünlear alıyor. Ancak şimdilerde yerli üreticiyi destekleme konusunda yeni bir çalışma gündemde. Türkiye'ye ithal edilen lastiklere ek gümrük vergisi getiriliyor. Yerli üreticiyi desteklemek için konulan yeni vergi, kilogram başına 50 sent olacak. Yani bir lastiğin fiyatına ek 5 dolar vergi gelecek. Geçen yıl Türkiye, 11 milyon adet otomobil lastiği ithal etti. Bu rakamlara kamyon, otobüs, hafif ticari, zirai araçlar da eklendeğinde rakam oldukça yüksek.

Toplam payı yüzde 48'e çıktı

İşte bu ithalatta en önemli paylardan biri de Güney Kore'ye ait. Yeni ek vergi konusunda da Güney Kore ilk tepki veren ülke konumunda. Kore haber ajansı Yonhap, Türkiye'nin yeni kararıyla ilgili bir çalışma yapıldığını açıkladı. Kore Ticaret Yatırım Teşvik Ajansı KOTRA, Türkiye'nin ülkeden yılda 710 bin lastik ithal ettiğini belirterek bu konuda bir araştırma yapılacağını duyurdu. KOTRA, 50 sentlik artışın maliyet, sigorta ve navlunla daha da yükseleceğini ifade ediyor.

KOTRA'dan yapılan açıklamada Türkiye ile bu konuda vergilerin düşürülmesinin daha olumlu olacağı vurgulandı. 2014'te Güney Kore'den 541 bin 637 adet lastik ithal edildi. 2016'nın 8 aylık döneminde bu rakam 716 bin 580 adet olarak gerçekleşti. Türkiye'ye ithal edilen lastiğin toplam ithalat içindeki oranı ise 2014'te yüzde 45 iken 2016'da yüzde 48'e yükselmiş.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar