Daha iyi bir dünya için siyasette ‘kızlar liderliğe’

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Birleşmiş Milletler verilerine göre, OECD genelinde siyasette kadın oranı oldukça düşük seviyelerde. Genel ortalamalara bakacak olursak; OECD ülkelerinin parlamentolarında kadın oranı ortalaması yüzde 22.7; devlet başkanı kadın oranı yüzde 6.6; hükümet lideri kadın oranı ise yüzde 7.7. Türkiye, bu ortalamanın da oldukça altında… TBMM’de kadın oranı sadece yüzde 14.9.

Erkeklerin yönettiği dünyanın geldiği duruma baktığımızda, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada kadın siyasi lider sayısının artması gerektiği aşikar.

Kadın Siyasi Liderler (Women Political Leaders-WPL) Platformu da politikada aktif görevler üstlenen kadın politikacıları bir araya getiren küresel bir oluşum. Platformun amacı kadınların siyasete katılımını artırmak ve bu sayede dünyanın daha iyi bir yer olmasını sağlamak. Kadınların siyasi gücünü artırmanın üç temel anahtarı olduğuna inanıyor WPL. Bunlar; iletişim, bağlantı ve topluluk.

Platform kapsamında hayata geçirilen çalışmalarda, bir yandan iletişimin gücü, diğer yandan kadınların siyasi açıdan güçlenmesini destekleyecek toplulukların oluşturulması destekleniyor.
WPL şemsiyesi altında, kadın parlamento üyeleri; siyasi liderler ve belediye başkanları yer alıyor. İzlanda merkezli bağımsız, uluslararası, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan WPL’in başkanı ve kurucusu Silvana Koch-Mehrin’in de dediği gibi, “Parlamentolarımızda her dört erkek için tek bir kadın olması, yaşadığımız toplumların sahip olduğu insan kaynaklarını ne kadar kötü yönettiğinin en somut kanıtı.”

Bu durumun bir an önce değişmesi gerekiyor. Bu değişimde de en önemli rol tabi ki gençlere düşüyor.

WPL geçtiğimiz günlerde Uluslararası para transferi sistemi Western Union ile bir işbirliği gerçekleştirdi. Bu işbirliği kapsamında Litvanya’da gerçekleştirilen Kadın Siyasi Liderler Zirvesi’nde, G(irls)20’den katılan genç kızlar ile siyaset dünyasının başarılı kadınları bir araya geldi.

Hedef; daha fazla genç kadının siyasete teşvik edilmesi, siyaset ve hükümet görevlerinde kadın temsilinin artırılması ve politika oluşturma ile yönetimde fikir çeşitliliğinin güçlendirilmesi olarak belirlendi.

Hayata geçirilen #Girl2Leader / #KızlarLiderliğe kampanyası kapsamında, genç kızların öncü bir nesilden öğrenme, akıl alması sağlanacak, ve yeni nesillerin siyasette aktif rol oynamalarına ve hükümetin farklı kademelerinde görev almaları desteklenecek.

Western Union EU Düzenleyici İşler ve Politikalar Direktörü Chloe MacEwen, “WPL Zirvesi’ne dahil olmaktan ve gençleri G(irls)20'de desteklemekten gurur duyuyoruz çünkü özünde misyonumuz, daha iyi bir yarın inşa etmek için eğitsel, finansal veya teknolojik başarıya bakmaksızın insanları birbirine bağlamak. WPL Zirvesi, iki neslin ortak bir amaçta birleşmesi için önemli bir fırsat” diyor. MAcEwen’ın kastettiği iki amaç; dünyayı adil bir yer haline getirmek ve gelecek neslin yükselmesi ve parlaması için gereken öneri ve araçların bugünün liderlerinden gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak.

Litvanya Parlamentosu tarafından ortaklaşa düzenlenen WPL Zirvesi 2018, Litvanya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaitė'nin himayesinde gerçekleştirildi. Etkinlik, günümüzün iç içe geçmiş küresel sorunlarını ele alarak, politik karar verme ile ilgili en iyi uygulamaları ve bilgi alışverişini yapma fırsatı da sundu. Zirvenin konuşmacıları arasında Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarović; Romanya Başbakanı Viorica Dăncilă; Şili eski Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet; Yeni Zelanda eski Başbakanı Helen Clark; Ukrayna Eski Başbakanı Yulia Tymoshenko ve Senegal eski Başbakanı Aminata Toured yer aldı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar