"Daha iyi bir İzmir" arayışında Ege Ekonomi Forumu

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Bügün İzmir’de 2 gün sürecek “Ege Ekonomi Forumu” toplantıları başlıyor. Toplantıları düzenleyenlerin amacı, İzmir’in, Ege’nin ekonomik potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesinin yolunu açacak görüş ve önerilerin gündeme getirilmesi. Uygulamaya dönüşebilecek ekonomik, sosyal, uluslararası politikaların tartışılması.

Toplantı, Doğuş Yayın Grubu’nun desteği ile düzenleniyor. Başında Erman Yerdelen’in bulunduğu Doğuş Yayın Grubu, Ekonomi Grup Başkanı Servet Yıldırım’ın yönetiminde Anadolu’da, yöresel ekonominin potansiyelinin ve sorunlarının tartışıldığı programlar düzenliyor. Geçen yıl 15 şehirde düzenlenen ve büyük ilgi gören Eko-Anadolu toplantıları NTV televizyonunda yayınlandı.

Ege Ekonomi Forumu’da NTV’nin Anadolu şehirlerinin potansiyelini ve sorunlarını gündeme getirmek amacıyla düzenlediği toplantı zincirinin bir parçası. Toplantı NTV, Özgencil Grubu ve Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) birlikte gerçekleştirecekler.

İzmir‘de her şey var. İzmir’de her şeyin birazı var. Ama birazı var. O birazların bazıları öne çıkamıyor. İzmir’de tarih var, tabiat var, deniz var, güçlü, eğitim görmüş, dünyada olan biteni izleyen bir nüfus var, bereketli topraklar var, tarım var, sanayi var, turizm var... Bu varlıkla İzmir’in daha çok coşması, koşması beklenirken, İzmir bir ölçüde “varlarla yetiniyor”, potansiyelinin gereği “patlama”yı gösteremiyor.

İzmir, Osmanlı döneminde Anadolu ekonomisinin Batı’ya açılan penceresi idi. Anadolu ürünlerinin ihracat kapısı idi. İmkanlarını görerek İzmir’e göç edem Levanten asıllı İzmirliler, İzmir’de ticaretten sonra sanayileşmenin başlamasına öncülük etti. İzmirliler önceleri sanayi ve bankacılık faaliyetlerinde öne çıktı. Sonra çark yavaşladı.

İlginç olan İzmir’in potansiyelinin büyüklüğünü, İzmirlilerden çok İzmir’i dışarıdan gözetleyenler gündeme getiriyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’nin başlarında İzmir’de ilk İktisat Kongresi'ni toplaması, Cumhuriyet dönemi hükümetlerinin, Uluslararası Fuarlar ile İzmir’i cazibe merkezi haline getirmeye çalışması, İzmir’e verilen önemin büyüklüğünü gösteriyor.

Günümüzde de İzmir’e ilgi sürüyor.

“İzmir toplantılarında, Ege bölgesinin büyüme stratejisinin ne olması gerektiği, ulaştırma yatırımları, Ege’deki enerji yatırımları, “Bir deniz, iki yaka” başlığı altında Türkiye-Yunanistan ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi, Ege’de sürdürülebilir tarım ve yeni nesil çiftçilik uygulamaları ve İzmir’in kentsel dönüşüm projeleri üzerinde görüş ve öneriler tartışılacak.

Başbakanın, bakanların, çok sayıda uzmanın konuşmacı olarak katılacağı toplantılarda gündeme getirilen konuların, önerilerin, görüşlerin NTV tarafından yayınlanması, Özgencil grubu tarafından kitap haline getirilmesi, konuşulanların havada kalmamasına yardım edecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018