DEİK Rusya Penza Bölgesi ile ilgili iş toplantısı düzenledi

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Türkiye ve Rusya arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla faaliyetlerini sürdüren Türkiye-Rusya İş Konseyi, iki taraflı ilişkileri canlı tutmak, Rusya'da iş yapmak isteyen Türk firmalarına ilk kaynaktan bilgi sağlamak amacıyla Rusya Federasyonu'nun (RF) çeşitli bölgelerinden gelen heyetler ile tanıtım toplantıları ve ikili görüşmeler organizasyonu çalışmalarına devam ediyor.

Son olarak Rusya Federasyonu'nun sanayi bölgelerinden olan, Moskova'nın 600 km güneyinde konumlanması sebebiyle bölge için stratejik olan kara ulaştırma ve demir yollarının kesiştiği, Çin'i Avrupa'ya bağlayan "Bir Kuşak Bir Yol" projesi ve Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru üzerinde bulunan Penza Bölgesi'nden Türkiye'ye bir heyet geldi ve 5 eylül günü DEİK yetkililerinin de katıldığı bir toplantı yapıldı.

Bölge Hükümet Başkanı Nikolay Simonov, Andrey Luzgin, Dimitriy Polukarov ve Rusya Federasyonu Ticaret Mümesili Aydar Gaşigulin yanı sıra özel sektör temsilcileri ile başta Türk RusTicaret Evi Başkanı Kadir Kurtuluş ve Türk Özel Sektör yetkilileri de bu toplantıda görüşlerini ifade ettiler. Ben de gazetemizi düşünerek çeşitli sorular yönelttim. Yerli paralarla ticaret yapmaya sıcak baktıkları anlaşılıyor.

Tekstil, demir-çelik, gıda, mobilya, tarım ve makina sektörlerinde faaliyet gösteren heyet üyelerinin kendi faaliyetleri hakkında bilgi verme ortamını oluşturan DEİK yetkilileri de konuşmalar yaptı. Özellikle Cengiz Gül ve Rus yetkililerin konuşmaları etkiliydi.
Turizm, eğitim, petrol ve kimya sanayi, makine üretim sanayi, tarım, tekstil alanlarında birlikte yatırımlar yapılabileceği belirtildi. Türk işadamlarının alt yapısı hazır bu bölgede çalışmalarının avantajları anlatıldı.

Özellikle, buğday ve işlenmesi, peynir üretimi, gıda imalat makinaları alanında projeleri bulunduğunu belirten Rusların bunları Türk işadamları ile birlikte yapmak istedikleri anlaşılıyor. Oradan coğrafi olarak çok uygun bölgeler bulunduğunu ve pazarın geniş olduğunu belirtiler. Nispeten küçük bir bölge olması nedeniyle maliyetlerin düşük ve yöneticilere ulaşmanın kolay olduğu anlaşılıyor.

Anlaşılan, Rusya’dan turist getirmek ve iki ülke ticaretinde büyük adımlar atmak bakımından halen orada faaliyette olan Türk şirketleri ve toplantıya katılan Türk temsilcilere önemli görevler düşüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar