Didim’de bir haftasonu…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

Cesur bir adım: Vegan Festivali…

Hep kalbimde olan Ege’ye, Didim ve Milet bölgesine bir kez daha yolculuk etmek, ilk kez tanık olacağım bir vegan festivalinde bulunmak çok cazip geldi… Bildiğiniz gibi vejetaryenler sadece et, balık, ve tavuk etinin olmadığı bir beslenme düzenini benimserlerken veganlar, tüm hayvansal ürünleri tüketmeyi ret ediyorlar. Buna süt, peynir, yumurta da dahil… Cesur bir adımla Türkiye’de ilk kez Vegan Festivali’ni hayata geçiren Didim’e seyahatimde hem ilçeyi hem de yöreyi dolaştım, lezzetlerini tattım, doğanın ve tarihin güzelliklerini yaşadım… Didim Vegfest’te neler oldu? Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

Deniz, güneş, kum ve tarih…

Üç bin yıl önce felsefenin doğduğu topraklardayım… Miletli filozoflar Thales, Anaksimandros, Anaksimenes… Apollon Tapınağı, ilkçağda denizciliğiyle parlayan ve zamanla önemli bir ticaret kenti haline gelen; yüzyıllarca Büyük Menderesin kıyıyı doldurması sonucu Ege sahillerindeki pek çok şehir gibi bugün tarlaların içinde kalan Milet, Kutsal Yol, İlyas Bey Camii ve Külliyesi, Priene, Doğanbey köyü, Akköy, Karina sahili, Bafa Gölü, Tavşanburnu Tabiat Parkı, Akbük, çilek tarlaları, papatya denizleri derken günler çabucak geçiverdi; heybem bilgilerle dolu döndüm… Güneş ve denizin yanında tarih ve kültür turizmi yapmak isteyenler için heyecan verici mekânlar ve bilinmesi gereken kişiler… Hangilerini dolaştım, neler gördüm ayrıntılar dunya.com/ehlikeyf’te…

“Anayola yalnızca 22 kilometre!”

Didim’de bize ev sahipliği yapan Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay’la sohbet etme fırsatı da buldum… Başkan, “Didim şimdiye kadar kendini yeterince göstermedi, hak ettiği yere gelmedi. Bunca tarih ve coğrafyanın içinde, çok daha önemli bir turizm kenti hüviyetine bürünebilirdi” dedi… Didim’i yeniden Ege’nin gözde turizm beldelerinden biri yapmaya niyetli olduklarına dikkat çeken Atabay, “Didim, İzmir ve Bodrum havalimanlarının ortasında, ulaşımı çok kolay bir noktada. Burada esas mesele, insanları ana yoldan 22 km içeriye Didim’e uğramaları, Didim’i merak etmeleri için cazibe ve altyapı oluşturmak, biz de bunu yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu… Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz...

Didim’in mübadil lezzetleri

Didim’de bir zamanlar dört bir yanı kaplayan tütün tarlaları günümüzde yerini zeytinliklere bırakmış… Gemlik tipi zeytin ağaçlarının sayısı 1 milyona ulaşmış durumda… Biraz pamuk ve hububat üretimi de söz konusu… Didim mutfağına gelince bütün Ege’de olduğu gibi ot yemekleri hâkim… 1924’te gelen mübadiller yemeklerini de getirmişler. Onların tarifleri kuşaktan kuşağa geçmiş... dunya.com/ehlikeyf’te…

Herkes salata mı yiyor?

Salata, her damak zevkine hitap eden çeşitleriyle birçok kişinin ana öğünü haline mi geldi? Kinoa, ıspanak, enginar, börülce, karnabahar gibi eskiden salatalarda görmeye alışkın olmadığımız malzemelerle hazırlanan salatalar, hatta yosun salatası dahi rağbet mi görüyor? 60 TL’lik bir salata var mı? Çok sevdiğimiz çoban ve mevsim salataya ne oldu? Hepsinin yanıtı dunya.com/ehlikeyf’te…

Coğrafi işaretli ürünlerimiz hızla artıyor

Türkiye’de ilk kez Coğrafi İşaret Zirvesi düzenlendi. Dünyada toplamda 10 bin coğrafi işaret (belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretler) tescilli ürün bulunuyor. Türkiye’de ise tescil almaya aday 2 bin 500 ürün var. Bugün Türkiye’de Malatya kayısısından Siirt battaniyesine 337 ürüne coğrafi işaret alındı. 422 ürünün başvurusu tamamlandı, tescil almayı bekliyor. Yakın zamanda Türkiye’de toplamda bine yakın ürünün coğrafi işaretli ürünler arasına girmesi hedefleniyor. dunya.com/ehlikeyf’te…

Biliyor musunuz?

Ai Weiwei’nin eserlerinin Mardin’de sergileneceğini; 4 bin metrekarelik mutfak ekipmanları showroom’unu; Nina Zilli’nin Türkiye’deki ilk konserini; Atölye Pasaj’ın genç sanatçılarını; IV. Ulusal Aşçılık Kampı’na 56 üniversiteden 213 kişinin katıldığını biliyor musunuz? Hepsi dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar