Dijital ekonominin geleceği ne olacak?

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

12-13 Eylül tarihlerinde, Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenen DMEXCO 2018, bu yıl da rekor rakamlara imza attı. Köln’ün fuar alanı KölnMesse’nin devasa salonlarında bini aşkın fuar katılımcısı çalışmalarını sergiledi. 41 bin ziyaretçi, 550 konuşmacının sunumlarını izleme fırsatı buldu. DMEXCO 2018, Almanya’nın dijital ekonomiye verdiği büyük önemi bir kez daha gözler önüne serdi.

DMEXCO’nun “Çeşitlilik” ilkesi ön plana alınarak tasarlanan konferans/seminer programında yer alanların yüzde 48’i Almanya dışından gelen konuşmacılardı. Grubun yüzde 33’üyse kadınlardan oluşuyordu.

“Merak, Eylem, Sorumluluk Ve Deneyim”

DMEXCO2018’de teknoloji ve pazarlamadaki son trendler üzerinde duruldu. İnovasyonlar, araştırmalar ve başarılı vakalar paylaşıldı.

Bu yılki etkinliğin teması “Take C.A.R.E” sözcükleriyle özetlenmişti. İngilizce “Curiosity”, “Action”, “Responsibility” ve “Experience” sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bu tema bir kelime oyununu da içeriyordu. “Kendine dikkat etmek, gayret etmek, özen göstermek” gibi anlamlar içeren“Take Care”, pazarlama endüstrisine dört ana başlık sunuyordu: “Merak, Eylem, Sorumluluk ve Deneyim.” Konuşmacılar da bu kavramlar çerçevesinde sunumlar yaptılar.

Konferansların ve fuar alanındaki stand’ların odağında teknoloji vardı. Yapay Zeka, Bulut Bilişim, Büyük Veri, E-Ticaret, Güvenlik, Analitik, Sosyal Mecra, Uygulamalar, Dijital girişimler, Reklam Ölçüm Araçları gibi pek çok konudaki gelişmeler paylaşıldı. Ancak, bu yıl teknolojiden çok insan unsuru öne çıktı. İnsanlara daha iyi hizmet vermek, topluma ve dünyaya daha yararlı olmak için neler yapılacağı sorgulandı.

Önce etik değerler, önce toplum

DMEXCO’nun Baş Danışmanı Dr. Dominik Matyka açılış konuşmasında, “Kullanıcı-odaklılık sadece daha çok müşteriye satış yapmak ve verimlilikleri artırmak demek değildir. Kullanıcı odaklılık, dijital dünyamızı daha kolay, daha güvenli ve daha güvenilir bir hale getirmektir” cümleleriyle bu yaklaşımın altını çizdi.

DMEXCO’nun en önemli konuşmacılarından birisi, Deutsche Telekom AG’nin CEO’su Timotheus Höttges’di. Aşırı hızlı dijitalleşmenin, bazı kullanıcıları dışarıda bırakma riski taşıdığına dikkat çeken Höttges; “Her şey hızlanıyor. Bu bizi heyecanlandırıyor. Ancak, pek çok kişi aşırı zorlandığını hissediyor” diyerek, Batı dünyasındaki şirketlerin sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaları gerektiğine dikkat çekti.

Höttges’e göre, Batı toplumlarındaki yükselen popülizm ve mevcut siyasi durum şirketleri sosyal soumluluklarının bilincinde olmaya zorluyor. İş dünyasının liderlerine de topluma bu konuda liderlik etme görevi düşüyor.

Gençler çevre dostu şirketler istiyor

Değişimin sürdürülebilir bir ekonomik yapının temeli olduğuna dikkat çeken Höttges, “Gelecekte ürün satmak istiyorsanız, etik değerlere uymak, çevreyi düşünmek ve güvenilir olmak zorundasınız. Aksi takdirde gençler (Millennials) ürünlerinizi almayacaklar. Bunu yaparken, çok da haklı olacaklar. Bizim bir tek dünyamız var ve ona bakmak zorundayız.” şeklinde konuştu.
Müşterinin güveni bir saniyede kaybolabilir

SAP Müşteri Deneyiminden Sorumlu CMO’su Kevin Cochrane , DMEXCO’daki sunumunda şunları söyledi: “Müşterileri harekete geçirmek sekiz saniye güvenlerini kaybetnek bir saniye sürüyor. Pazarlama Endüstrisi bu konuda bir şeyler yapmalı. Müşterilerin haklarını korumak her müşteri deneyimi çalışmasının temeli olmalı. Aksi takdirde, müşteri yolculuğunun içinde bulunma hakkımız olmamalı” “Markalar müşterilerinin insanlar olduğunu unutmamalı” diyen Cochrane, sorumlu pazarlamanın önemine dikkat çekti.

Özetle;

Dijital pazarlamanın en büyük etkinliği DMEXCO’da bu yıl teknolojiden çok insan unsuru konuşuldu. Tüketici hakları, güven, saygı, toplumsal sorumluluk, sürdürülebilir ekonomi, gençlik gibi daha çok sosyoloji, psikoloji, antropoloji ve hukuk gibi disiplinlerin alanına giren konular üzerinde duruldu. Teknolojik gelişmelerin yarattığı yeni dünya düzeninde, işin özüne dönüp, önce bireyi ve toplumu düşünmek gerektiği vurgulandı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar