Dilovası İMES OSB’den ara eleman sorununa mükemmeliyet merkezi formülü

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

Gündem ekonomiye kitlenmiş durumda. ABD ile yaşanan gerilim sonrası giderek yükselen dolar 6 TL’yi geçti. Hepimiz; bundan sonra ne olacak? Hükümet hangi önlemleri alacak? Merkez Bankası nasıl bir politika uygulayacak? Sorularının cevaplarını arıyoruz. İçinden geçtiğimiz bu süreçte belki de en büyük belirsizliği ve kafa karışıklığını yaşayan kesim sanayicilerimiz.
Sanayicilerimizin firmalarını, oluşabilmesi muhtemel zarardan koruyabilmek için incelikle hesap edilmiş hamleler yapmaları ve etkin stratejiler belirlemeleri gerekiyor. Konuyla alakalı görüştüğüm kent sanayicileri, iyimser bekleyişlerini korusalar da teyakkuz halindeler.
Her şeyin rayına oturduğu, tünelin ucundaki ışığı görebildiğimiz günler umarım ki yakındır.
Sanayicilerimizin tek sorunu elbette ki döviz kuru değil. Zamanın ruhuna göre farklı içerikli sorunlar ile karşı karşıya gelen sanayicilerimizin uzun zamandır hemen hemen her platformda dile getirdikleri sorunlardan biri de nitelikli ara eleman…

Bazı birlik ya da sivil toplum örgütlerinin çatısı altında toplanan sanayicilerimiz nitelikli ara eleman sorununun çözümüne ilişkin formüller ortaya koyuyorlar. Organize Sanayi Bölgelerinde devletin desteklediği; yönetimini özel sektörün devralıp yine müfredatını özel sektörün oluşturduğu meslek liselerinin kurulması, meslek liselerine giden öğrenci sayısını artırmak amacıyla askerlikten muafiyet sağlaması gibi cazip projeler gerçekleştiriliyor ve konuşuluyor.

Kocaeli’nin Dilovası İlçesi’nde bulunan VI. İMES Organize Sanayi Bölgesi ise ara eleman sorununu ‘Uygulamalı Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi’ formülü ile çözümlemeyi planlıyor.

İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İrfan Küçükay, projenin detaylarını bizimle paylaştı.
Uygulamalı Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi, nitelikli ara eleman yetiştirilmesi, test, ölçüm, kalibrasyon işlemlerinin yapılması ile işletimsel ve teknik danışmanlık hizmetleri amacı doğrultusunda kurulacak. İnsan kaynağı desteği, eğitim desteği, Ar-Ge, test ve laboratuvar hizmetleri, sertifikasyon ve danışmanlık hizmetleri merkez tarafından sunulacak. Maksimum altı aylık eğitim süresi ile ara eleman yetiştirecek merkez, aynı zamanda bölgedeki diğer OSB'lere de hizmet verecek bir Ar-Ge merkezi işlevi görecek. Merkezden mezun olanların fabrikalarda 3 bin TL gibi bir maaşla işe başlaması hedefleniyor. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteği ile İMES OSB, Gebze Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliğinde kurulan merkez, 2019 yılında faaliyette geçecek.

İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay, İMES OSB’de örnek bir altyapı sistemi oluşturduktan sonra firmaların rekabet güçlerini artırabilmeye odaklandıklarını söylüyor. Başkan Küçükay, firmaların rekabet güçlerini artırabilmek için nitelikli üretimin gerektiğini, nitelikli üretimin de nitelikli ara elemandan geçtiğini vurgularken; meslek lisesi, meslek yüksek okulları ve hatta üniversite mezunlarının sanayiye geldiklerinde yeterli olmadıklarını söylüyor. Konuya bir sistem eleştirisi ile açıklık getiren Küçükay, "Eğitim sistemimizde çarpıklıklar var. Meslek okullarını bitirenlerin büyük çoğunluğu kendi işini yapmıyor. Biz bu sorunu gidermek amacıyla mükemmeliyet merkezi kurmaya karar verdik. Kuruluş aşamasında destek aldığımız Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), bize ‘kays’ diye bir program açtı ve tüm kapsamlı bilgilerimizi oraya aktardı. Projeyi Kalkınma Bakanlığı'nın desteğiyle hazırladığımız için fizibilite raporumuzu da bakanlığın kuruluşuna yaptırdık. Daha sonra da gerekçelendirme raporu hazırlanacak. Merkezin binasını biz yapacağız, bunun dışında makine ekipman, ölçüm aletleri, test cihazları ve yazılımlar MARKA tarafından hibe yoluyla karşılanacak. Toplam maliyet 12.5 milyon TL" dedi.

Her fabrikanın kendi iç dinamiklerine göre bir ara eleman sorunu bulunuyor. Başkanın verdiği bilgiye göre İMES’te en çok ihtiyaç duyulan ara eleman CNC operatörü.

Başkan, soruna çözüm oluşturabilmek amacıyla meslek liseleri ve meslek yüksek okullarına giden öğrenci sayısının da artırılması gerekliliğine değiniyor. Hatta bu okulların öğrencilerine kısa dönem askerlik ya da tamamen askerlikten muafiyet sağlanmasının meslek okullarına yönelik cazibeyi artıracağını savunuyor.

Kısa dönem askerlik ve muafiyet konuları şu anda tartışılma safhasında. Gelecek zamanda neler olur? Proje hayata geçer mi ve nasıl sonuçlar doğurur? Yansımalarını birlikte göreceğiz. Fakat İMES OSB’nin 2019 yılında faaliyete geçireceği ‘Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi’nin’ nitelikli ara eleman sorunu için çare olacağını öngörmek şimdiden mümkün. Gerek eski Başkan Sayın Süheyl Erboz gerekse yeni Başkan Sayın İrfan Küçükay yönetimindeki İMES OSB, kurulumundan bu tarafa el attığı her projeden alnının akı ile çıkmasını bildi. Tecrübe ile sabittir ki bu proje de hem İMES’in hem de kentin diğer OSB’lerinin ihtiyaçlarına karşılık verip, nitelikli üretimi artıracaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar