Dışarıda altın fiyatı artıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Altın fiyatı şu günlerde gene yükselişe geçti. Dünyada altına talep artınca, dış piyasalarda altının ons fiyatı yükseliyor. Altının onsu önceki yün 1.344 dolar ile bu yılın en yüksek fiyatını gördü. Dün altının onsu 1.338 dolara gerilemişti.

Dünya piyasalarında altının ons fiyatı son günlerde fazlaca dalgalanır oldu. 2016 Yılı başında altının ons fiyatı 1.095 dolardı. 2016 Temmuz ayında 1.370 dolara yükseldi. Bu yılın başında 1.151 dolara geriledi. Temmuzda 1.214 dolar oldu. Dün 1.340 dolardı.

Bizde altının fiyatı; (1) Dünya fiyatına, (2) İçeride dolar fiyatına bağlı olarak belirleniyor.

2015 yılı başında altının gramı 89 TL'den satılırken, 2016 yılı başında 102 TL, 2017 yılı başında 131 TL oldu. Nisan ayında altının gramı 153 TL'ye kadar yükselmişti. Dün altının gramı 148 TL'den işlem görüyordu.

Dışarıda altın fiyatındaki değişimi genelde spakülatörler izliyor. Spekülatörlerin altın alıp satmaları dünya fiyatlarını etkiliyor.

Altın fiyatı dışarıda neden artıyor? Altın üretiminde değişiklik yok. Altın arzında önemli değişiklik yok. Ama altına talep, özellikle spekülatif talep son günlerde arttı. Çok kullanılan altın, parası olanlar için “güvenli liman”. Paralarının tamamını değilse de bir kısmını altına bağlıyorlar.

Çok tekrarlanan bir anlatıma göre, “Başkan Trump” faktörü altına talebi artırıyor. Artıracak. Paralara yön verenler, Başkan Trump'ın ne yapacağının belirsizliği karşısında dolardan altına yönelişten söz ediliyor.

Bu anlatılana göre, “Başkan Trump” iş başında olduğu sürece altına talep artacak, altın fiyatları artacak.

Türkiye'de altın fiyatının önümüzdeki dönemde inip çıkması; (1) Altının dünya fiyatındaki değişime, (2) Doların TL fiyatının değişimine bağlı olacak. İyimserler, içeride altının gramının yıl sonunda en az 160 TL-163 TL bandında olacağını tahmin ediyor.

Ama hatırlatmakta yarar var. Altına güven olmaz. Kazandırır da kaybettirir de.

Bizde bu yılın önemli gelişmesi altın ithalatının artışı. Altın ithalatı artıyor ama, nedeni anlaşılamayan bir de külçe altın ihracatı var.

Alaattin Aktaş, geçtiğimiz günlerde altın ithalatı ve ihracatı konusunu çok güzel inceledi.

Alaattin Aktaş'ın verdiği bilgilere göre, ocak-temmuz döneminde (TÜİK verilerine göre) 274 ton külçe altın ithal ettik. 120 ton ihracattan sonra ülkede 154 ton külçe altın kaldı.

Altın ithalatına ilk 7 ayda 10.6 milyar dolar ödedik. Külçe altın ihracat geliri 4.8 milyar dolar. İçeride kalan altının değeri 5.8 milyar dolar.

İlginç olan ilk 7 ayda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile olan altın alış verişimiz. İlk 7 ayda BAE'den 3.4 milyar dolarlık külçe altın ithal ettik, BAE'ye 4.1milyar dolarlık külçe altın ihraç ettik.

Alaattin Aktaş'ın açıkladığı rakamlar ve gündeme getirdiği belirsizlikler konusunda bugüne kadar değerleme yapan, nedenlerini tartışan olmadı.

Altın ithalat ve ihracatında bugüne kadar yaşananları olağan ticari ilişkiler çerçevesinde değerlendirmeye imkan yok.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018