Diyarbakır tarımı için güzel gelişmeler var

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan mahir.solmaz@dunya.com

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır' da öne çıkan sektörlerin kamudaki ve
özel sektördeki muhattapları ile toplantılar yoluyla buluşmak istiyor. Sektörel buluşmaların ilkine tarım ve hayvancılık sektörü ile başladı.

Güzeloğlu, geçtiğimiz günlerde tarım değerlendirme toplantısına başkanlık etti. Kentin tarım ve hayvancılıktaki durumu ve gelecek hedeflerinin değerlendirildiği toplantıda Diyarbakır'ın çok önemli bir tarımsal üretim alanına sahip olduğuna dikkat çekildi. Tarımsal geliri 5.1 milyar TL'ye ulaşan kentin üretim gelirinin 2.6 milyarını hayvansal üretimden, 2.5 milyarını da bitkisel üretimden elde ettiğinin altı çizildi.

Çiftçi kayıt sistemine toplam 34 bin 224 kişi kayıtlı. Kırmızı mercimekte Türkiye'nin en fazla üretim yapan kenti olan Diyarbakır, buğdayda 3'üncü sırada, pamukta ise 4'üncü. Diyarbakır, kuru üzüm ve sofralık üzüm de Türkiye 2'ncisi olarak yer alıyor. Mısırda Türkiye'de 7'nci sırada.
Bilindiği gibi GAP’tan sonra Türkiye'nin en büyük entegre alan yönetimi ve sulama projesi olan Silvan Projesi devam ediyor. Bu projede Silvan Barajı dahil, 8 adet baraj yer alıyor.Yapımı hızla devam eden yaklaşık dördünün tamamlanma ve sulama kanalları ile birlikte faaliyete geçme aşamasına yaklaştığı bu projede, proje büyüklüğü ve bütünlüğü tamamlandığında 235 bin dekar alan sulu tarıma kavuşacak.

Böylece Diyarbakır’da 300 bin kişiye daha yeni istihdam yaratılacak.

Vali Güzeloğlu toplantıda Diyarbakır'ın hayvan varlığı konusunda bazı verileri de paylaştı. Belki az bilinen ama artık bilinmesi gereken bir gerçek var: Türkiye'de ipek böceği üretimi açısından Diyarbakır birinci sırada. Diyarbakır Türkiye ipek böcekçiliğinde 45 bin ton ile üretimin yüzde 45'ini tek başına karşılayan bir kent. Süt üretimi yıllık 400 bin ton. Hayvan varlığı açısından 12-13 yılda çok büyük bir hamle yapan Diyarbakır, manda sayısında Türkiye'de ikinci sırada. Sığır varlığında Türkiye 5'incisi. Koyun sayısında da Türkiye 5'incisi. Keçide Türkiye 7'ncisi.

Vali Güzeloğlu, kentte besicilik ya da süt perspektifinde maliyetlerinin en aza inmesi için Diyarbakır Besi Orrganize Sanayi bölgesi gibi projelerin öne çıkması gerektiğini ifade ediyor. Sütün bir endüstriyel girdi olarak gıda sanayinde kullanılmasının önemine vurgu yapan Güzelloğlu, etin sadece karkas olarak değil işlenmiş ürünlere dönüşerek Diyarbakır gıda sanayinde yaygın kullanımı için bazı hedefleri olduğunu dile getirdi. İstihdama dönük projelerde kırsal ve tarımsal üretim projelerinin çok önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Vali Güzeloğlu, güç birliği ve gönül birliği içinde iyi tarım uygulamaları ve sulama projelerine yöneleceklerini belirtti.

Valiliğin büyük desteği ile hayata geçirilen tarımsal projelerin Diyarbakır'da tarımsal endüstrinin gelişmesine büyük katkısı olacağına inanıyorum. İstihdam boyutu da düşünülürse bütün bu girişimleri umut verici buluyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar