Diyarbakır'a peygamberler ve sahabeler turu

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan mahir.solmaz@dunya.com

Novotel Diyarbakır Genel Müdürü Özgür Çözgener telefonla arayarak gerçekleştirecekleri bir toplantı için görüş ve önerilerimi almak üzere beni otele davet etti. Toplantının içeriğiyle ilgili bilgi sahibi olmadan otele geçtim. Özgür Bey'e toplatınn içeriğini sorduğumda ise Diyarbakır'a Peygamberler ve Sahabeler Turu düzenlemek istediklerini ve bunun için İl Müftüsü ve merkez ilçe müftüleri ile birlikte toplantı düzenleyeceklerini söyledi. Toplatıya Özgür Çözgener ile birlikte bu işe emek veren ve Diyarbakır'ın inanç turizmine hakim, Yatkın Turizm'in sahibi Abdulaziz Yatkın'da katıldı. Toplantının ilerleyen bölümlerinde Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın uzmanlarının da bu projeye destek verdiklerini öğrendim.

Hac ve umreden gelenler için dini turların olmadığını ve daha önce bu turların Suriye'nin başkenti Şam'a yaptıklarını ilk defa bu toplatıda öğrendim. Diyarbakır'ın inanç turizmi açısından bu kadar önemli mekanı varken, bilinmemesi ve hatta bırakın Türkiye'yi dünya çapına yayılmaması hep içimi acıtan bir durum olmuştur.

Diyarbakır Gezi Programı başlıklı taslak metin paylaşıldı. Gezinin birinci günü Ergani ilçesinde bulunan Enüş peygamber kabrinin ziyareti ile başlıyor. Daha sonra yine Erganide bulunan Zülküf peygamberin makanı ziyaret ediyor. Ardından Eğil ilçesine geçilerek burada bulunan Peygamber Kabirleri ziyaret edilip, Eğil baraj gölünde tekne turu yapılıyor. Eğil'de kabri bulunan peygamler, Hz. Zülkifi, Hz. Elyasa, Hz. Nebi Harun-i Asafi, Hz. Nebi Hallak, Hz.Nebi Harut, Hz. Nebi Zennun, Nebi Ömer İbni Perican ve Nebi Hürmüz.

İkinci Gün ise Hz. Süleyman Camii ve sahabe kabirlerinin ziyareti ile başlıyor. Daha sonra Saad B. Ebi Vakkas'ın kabrinin ardından Diyarbakır'ın ilk valisi Sahabe Sultan Sa'sa Camii ve makamı ziyaret ediliyor. Hasanpaşa Hanı, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Sahabe Abdurrahman Kabri, Beşinci Harem-i Şerif Diyarbakır Ulu Camii, Mesudiye Medresesi, Dört Ayaklı Minare, Maliki Ejter, On Gözlü Köprü, İmam Ukayl B. Ebu Talip ziyareti ile gezi programı tamamlanıyor.
Bunlara ek olarak gezilip görülebilinecek o kadar çok tarihi mekan var ki. Diyarbakır Surlarını gezmeye kalksanız bir gün ayırmak zorunda kalırsınız.

Üzerinde işbirliği yapılması ve kamu kurum kuruluşlarının da destek vermesi gereken bir proje. Uygulamaya geçirilmesi durumunda Diyarbakır'da inanç turizminin çok kısa sürede hızlı yol almasının önünde çokta engel olmadığını düşünüyorum. Tabi bu arada konaklama, yeme içme ve alışveriş için de organizasyonlar var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar