Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Ülkemizde sorunlar yaşanırken Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’yla sohbette olumsuzluk ve olumluluk içeren görüşler aldım. Vali Güzelbeyoğlu’nun 2019’da sanayi altyapısının tamamlanmasını beklediğini anlatan bir değerlendirmesini de buna ekliyorum.
Perşembe günü yayımlanan Diyarbakır Temsilcimiz Mahir Solmaz’ın hazırladığı bölge ekini okurken,Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya’nın kurmakta oldukları Tekstil OSB konusundaki projesinden umutla söz ettiğini öğrenince kendisiyle sohbet ettim. Bir kötü, bir iyi haberle karşılaştım.

Önce kötü haberden söz edeyim:

Şehrin önde gelen şirketlerinin bir bölümünün, merkezlerini bankalarla iş yapabilmek için Ankara ve batı kentlerine taşıdıklarını söyledi. Buna bir yönüyle de bankaların kredi verirken bölgeden gayrimenkul ipoteğini kabul etmemelerinin rol oynadığını da belirtti. Ayrıca bankaların yatırımlar için kredi vermeye pek yanaşmadıklarını, en ucuz kredide yüzde 45’ten söz ettiklerini de ilave etti.

Peki iyi olan haber ne? Ve onun sonucunda ne yorum yapıyor?

İyi haber, 2018 yılında kurma kararı aldıkları Tekstil OSB’de yer tahsisi çalışmalarını başlatmışlar. 54 firma başvuru yapıp yüzde 20’lik ödemelerini yapmışlar. Kaya, bunun 400 milyon liralık yatırım tutarlı bölge için iyi ve umutlu bir başlangıç olduğunu söylüyor. Bu firmalar 8 bin kişilik istihdam garantisi de veriyorlarmış. Kaya, “Demek ki bu kuruluşlar bölgenin yarınından umutlular, bana göre bu onun göstergesi” diyor.

Ardından daha iyi olması için iki konudaki beklentisini dile getiriyor: “Bunlardan biri, sınırımızın ötesindeki yumuşamaya başlayan çatışma ve gerginliğin sürmesi. Bu bizim Suriye ve Irak ticaretimizin yeniden ivmelenmesi sonucunu getirecektir. Ama bunun yanında asıl beklentimiz finansal alanda rahatlama. Bankaların bölgedeki yatırımcılarla daha iyi ilişkiler içine girmeleri. Tabii bunun gerçekleşmesi ülke ekonomisindeki iyileşmeye bağlı olduğu için zamana bağlı olacaktır.”

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da bilgi verirken, “Diyarbakır’da sanayiye yönelik altyapı yatırımları 2019 yılında tamamlanarak hizmete girecektir” açıklamasını yapıyor.
Güzeloğlu, “Ortadoğu pazarına yakın konumumuz nedeniyle sanayi açısından önemli potansiyel taşıyoruz. Teşvik sisteminde de 6. bölge olarak en avantajlı yatırım imkanlarına sahip durumdayız. Sanayi yatırımlarına ait altyapı hizmetlerimizi tamamlıyoruz. Gelecek yıl sanayi çarklarının işleyerek binlerce kişinin istihdam edilmesini bekliyoruz” yorumunu yapıyor.
Zor günlerin yaşandığı dönemde, ülkemizin güneydoğusundaki Diyarbakır’dan yatırım ve umut içeren böyle iki görüşü sizlerle paylaşmak istedim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar