Dizel tartışmasına dair

Gültekin KARA
Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Avrupa Birliği bünyesinde yer alan ülkelerde yavaş yavaş dizel motorların yasaklanmasına ilişkin kararlar resmen açıklanıyor. Sadece dizel değil, içten yanmalı motorların tamamı önümüzdeki 10 yıl içinde tamamen yasaklanacak.

Paris, Madrid, Meksiko City ve Atina 2025 yılından itibaren dizel ve içten yanmalı motorları yasaklamaya taahhüt etti. Hollanda, 2025’ten itibaren dizelleri yasaklamıştı. Almanya, resmen yasağı devreye soktu.

Bu dalganın devamında tüm Avrupa’da otomobillerin sıfır emisyon olması hedefl eniyor.

Peki bu durum, mevcut stratejileri nasıl değiştirecek?

Uzun yıllardır otomotivin siyasi bir endüstri olduğunu iddia ediyorum. Bu kararlar da benim bu iddiamı doğruluyor. Zira, içten yanmalı motorları yasaklayan, sıfır emisyon şartı getiren ülkelerdeki otomotiv devlerinin elektriğe yatırım yapmış olması tesadüf olamaz.

Şöyle ki, hibrid motor teknolojisi, hidrojen gibi yakıt türleri ile ilerleyen otomobillerin bayraktarlığını Japon ve Koreli firmalar yapıyor. Özellikle Toyota, elektriğe uzun bir dönem soğuk davranmıştı.

Avrupalı üreticiler ise başta Renault olmak üzere, hibridleri doğrudan pas geçerek elektriğe yatırım yapmıştı. Şimdi bu kararların devre alınması ile birlikte, aradaki farkın kapanması daha kolaylaşacak.

Diğer bir yanda ise bu kararın petrol endüstrisine yansımaları da olacaktır.

Komplo teorisi olarak düşünmeyin ama ben petrol şirketlerinin alternatif ulaşım metodlarını ucuzlaştıracak, yine fosil yakıt kullanan alanlara yönelik lobi ve yatırım yapacaklarını düşünüyorum.

Bir örnek vermek gerekirse, havacılık endüstrisinin yarattığı zararlı gaz miktarı, otomotiv endüstrisinin kat be kat üstünde. Ancak, burada uçakların uçabilmesi için fosil yakıt türevlerinin alternatifi bulunmuyor.

Peki, petrol firmalarının hava yolu taşımacılığını teşvik edecek adımlar attıklarını düşünsenize. Ulaşımın daha küçük ve daha hızlı, iniş alanı sıkıntısı olmayan hava araçları ile sağlandığını hayal edin. Şehir içinde toplu taşıma, şehir dışında ise bu araçlar…

Otomobilin hayatımızdaki yerinin minimize olduğunu düşünün…

Otomobilsiz bir hayat olsa bile fosil yakıttan elde edilen karlardan kim vazgeçmek ister.

Tüm bu soruların yanıtları geleceği şekillendirecek.

Türkiye’de ise geleceğe yönelik sorular maalesef, henüz yerli otomobil yapılmalı mı yoksa pas mı geçmeliyiz seviyesinde…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hep bana… 18 Mart 2019
Baskınla olmaz 21 Ocak 2019
Rotası olmayan gemi 07 Ocak 2019
Umuda yolculuk 31 Aralık 2018
Otomobile soğan muamelesi 10 Aralık 2018
Feragat edilmiş 19 Kasım 2018
Nereye koşuyoruz… 12 Kasım 2018
Rica ederim yapmayın 05 Kasım 2018
Kurcalama arabayı 22 Ekim 2018
Çelik bile erir 08 Ekim 2018