Doğuş Grubu, Rusya’dan çekiliyor önce bankayı sattı, sıra perakendede

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Doğuş Grubu’nun bankalarla yaptığı yapılandırma sürecinde bazı varlıklarını satışa çıkardığına yönelik haberler dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde uluslararası haber ajansı Bloomberg, Ferit Şahenk’in sahibi olduğu Doğuş Grubu’nun Avrupa’nın güneyinde bulunan lüks otelleri satışa çıkardığını duyurdu. O haberde başta İtalya’daki Capri Palace ve Aldrovandi olmak üzere Hırvatistan’daki Villa Dubrovnik, İspanya’daki Hotel Villa Magna olmak üzere bazı oteller için alıcılarla görüşüldüğü iddia edildi. Ancak Doğuş’un yurtdışındaki bazı varlıklarını satma konusu Avrupa’nın güneyi ile sınırlı değil. Doğuş, Rusya’daki iştiraklerini de vitrine çıkarmış durumda. Hatırlanacağı üzere Doğuş, Garanti Bankası’ndaki çoğunluk hisseleri İspanyol finans devi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria’ya (BBVA) sattıktan sonra 2016'da Rusya’daki ilk satışını yapmıştı. Grubun Rusya’da faaliyet gösteren bankası Commercial Bank GarantiBank Moscow AO’nun tamamı 40 milyon dolara Sovcombank’a satılmıştı. Doğuş’un Rusya’daki yeni satışı ise perakende ile ilgili…

Yaklaşık 50 milyon dolar yatırdı

Amerikalı mobilya ve ev eşyası perakende zinciri Crate & Barrel'i önce Türkiye’ye ardından da Rusya’ya getiren Doğuş Grubu, bu markayla yollarını ayırmaya başladı. 2014’te Türkiye’ye Doğuş Grubu ile giren Crate and Barrel’ın ilk mağazası Zorlu Center’da açılmış ardından da Akasya AVM, Ankara Next Level, Nişantaşı ve Nurol AVM’de birer mağazayla hizmete girmişti. 2018 hedefini 7 yeni mağaza olarak belirleyen Doğuş ve Crate & Barrel,, Türkiye’de yaşanan kriz süreciyle bu mağazaları birer birer kapattı ve Türkiye’den çıkma kararı aldı. Doğuş’un Crate & Barrel planı Türkiye ile sınırlı kalmadı ve şimdi de Rusya’dan çıkma kararı aldı.

2014’te Rusya’ya giren Crate & Barrel'ın Moskova'da biri Afimoll'da, diğeri Metropolis'te olmak üzere iki mağazası vardı. Son günlerde iki mağaza da tasfiye sürecine girdi. Crate & Barrel ile Doğuş Grubu’nun Rusya'ya 4 yıllık süreçte yaptığı yatırımın ise 50 milyon dolara yaklaştığı ifade ediliyor.

Lüks segmentte mobilya ve aksesuar satışı yapan ABD’li markanın Rusya’da pek tanınmaması bu kararın ana sebeplerinden biri olarak görünüyor.

Gelelim Crate & Barrel’a…

1962’de kurulan Crate & Barrel, asıl sıçramayı 2008’de dünyaya açılmakla yaptı. Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Singapur ve Meksika’dan sonra önce Türkiye’yi açan, ardından da Rusya’ya açılan marka böylece bulunduğu ülke sayısını da 4’e düşürmüş oldu. Markanın mağazaları en az 3 bin metre ve 80 binden fazla ürün çeşitliliğine sahip.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar