Doğuş’un yeni hedefi Hindistan

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Afrika-Orta Asya-Ortadoğu üçgeninde başarılı işlere imza atan Türk inşaat şirketleri sınırlarını Asya’nın güneyine doğru genişletiyor. Bu firmaların arasında en dikkat çekeni ise Doğuş İnşaat. Son birkaç yıl içinde Hindistan’da projeler üstlenmeye başlayan Doğuş İnşaat, Mumbai’de yeni bir proje için yarışıyor. Princess Caddesi’nde yer alacak proje sahil şeridinde 4 şeritli bir yoluy kapsıyor. Bu projede 10 kilometrelik bir yol çalışması yapılacak. Projede Doğuş’un rakipleri ise Kore’den SK, Daewoo, Hyundai ile Çin’den Gezhouba Group gibi köklü ve güçlü firmalar.

Bu ikinci projesi

Son olarak Doğuş İnşaat geçen yıl Mumbai’de, yapılacak olan MML-3 Projesi’nin 3. kısım sözleşmesini imzalamıştı. Toplam bedeli yaklaşık 21.8 milyon dolar olan proje kapsamında; Mumbai Merkez Tren İstasyonu ile Worli arasında toplam 5 bin metre uzunluğunda 5 istasyonlu tünel inşaatı yapacak. Proje 2021’de tamamlanacak.

Hindistan’daki inşaat alanında Türk şirketleri pek iş üstlenemiyor. Cumhurbaşkanı Mukherjee’nin davetlisi olarak Hindistan’a giden Recep Tayyip Erdoğan öncülüğündeki Türkiye heyetinin ziyareti bu anlamda oldukça önemli.

Sırbistan'da yatırım içn 3 tekstilci daha yolda

Geçen yıl ağustos ayında sizlerle “Tekstilcilerin yeni üretim üssü Sırbistan” başlığıyla bir haber paylaşmıştık. Son birkaç yılda Türk firmalarının eski Yugoslavya’nın en büyük ülkesi Sırbistan’a yöneldiğini, yaptıkları yatırımlarla binlerce Sırp’a iş imkanı yarattığını vurgulamıştık. Jeanci, Tibet Moda, Aster gibi sektörün öncü firmalarının olduğu Türk yatırımcılarının arasına bu kez bir firma daha katıldı ve 3’ü de yenisi için görüşmelerini sürdürüyor.

Katılan firma Birleşik Tekstil. Yozgat ve İstanbul’daki tesislerinde 420 kişiye iş imkanı veren Birleşik Tekstil, bu alanda en büyük fabrikasını Sırbistan’da açıyor. Sırbistan’da bu yılın başında Lazarevaç Bölgesi'nde üretim yapan Beko adlı yerel bir üreticiye ait fabrikayı satın alan Türk şirketi Birleşik Tekstil, bu yılın ikinci yarısı bitmeden modernizasyonunu tamamlayacak ve 300 kişi daha istihdam edecek.

Asgari ücret ve nakit desteği cezbediyor

Asgari ücretin 300 euronun altında olduğu, 5 milyon euronun üzerinde yatırım yapana yüzde 30 nakit iadesi yapan Sırbistan’ın teşvikleri Türk şirketlerinin bu ülkede yatırım yapmasının en önemli sebebleri. Bir de bunlara eğitimli iş gücü, Avrupa Birliği’nin göbeğinde yer alması eklenince Türk şirketlerinin yatırım iştahı daha da artıyor.

TYH, Ormo ve Uğur Balkuv arayışta

Sırbistan Ticaret Bakanı Rasim Lyayiç, sırada 3 Türk şirketinin daha olduğunu ifade ediyor.

İstanbul’a mart ayında gelen Sırp Bakan, Türk şirketlerine ülkesindeki “olağanüstü” şartları anlatmış ve destek vereceklerini söylemişti. İşte bu kervana katılmaya hazırlanan şirketler ise Hugo Boss, Diesel, Mango, Massimo Dutti gibi küresel markalarla çalışan İstanbul merkezli Uğur Balkuv, TYH ve Ormo Group.
Şimdi biraz da Sırbistan’da üretime başlayan Türk şirketlerden bahsetmek gerekiyor.

4 şirketin istihdam planı 5 bine yaklaşıyor

Sırbistan yolunu ilk açan şirket Türk firması; Jeanci Tekstil, Leskovac şehrinde 2010 yılında yatırım kararı alarak ülkeye adım attı. Buradan İtalya başta olmak üzeri Avrupa’ya ihracat gerçekleştiren Jeanci, 10 milyon eurodan fazla yatırım yaptı ve şu anda 1.000’den fazla kişiye de istihdam sağlıyor. Jeanci bununla da kalmayarak Krupanj şehrinde de bir üretim tesisi açtı ve 150 kişiye iş imkanı verdi. Jeanci’nin ardından irili ufaklı birkaç Türk firma da küçük küçük üretim tesislerini hizmete aldı.

Ülkenin en önemli tekstil yatırımlarından biri olun Jeanci’nin öncül olduğu bu yolu şimdilerde İstanbul merkezli Aster Tekstil ve Tibet Moda firmaları genişletmek üzere. Aster Tekstil, ülkenin güneyindeki Niş kentinde 2 milyon eurosu devlet desteği olmak üzere toplam 8 milyon euroluk yatırımla yeni bir tesis kuruyor. Tesiste ilk etapta 250 kişi çalışacak. Sayı daha sonra 2 bine ulaşacak.

25 yıllık bir geçmişi olan Tibet Moda ise Sırbistan’ın Cuprija kentinde eski bir yapı üzerine yeni bir tesis kurmaya hazırlanıyor. Fabrika için ilk planda yaklaşık 5 milyon euroluk yatırım yapılacak. Tibet Moda’nın hedefi 2017’de 200’le başlayacak olan istihdamı 600’e, 2018’de ise 1000’e ulaştırmak. Böylece sadece 4 şirketin istihdam planı ise 5 bine yaklaşıyor

Hatırlatmakta fayda var. Sırbistan, işsizlikte Avrupa’nın en yüksek oranına sahip ülkelerinden biri. Son 5 yılda yüzde 20 seviyesinde olan oran 2015’te yüzde 17’lere düştü. Başka bir ifadeyle Sırbistan’da kayıtlı işsiz sayısı 750 binin altında. Bu sayı giderek azalıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar