Döktaş özüne döndü

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Finlandiyalı dökümcü Componenta Corporation, Componenta Dökümcülük’teki yüzde 93.57’lik hissesini Döktaş Metal Sanayi’ye devrederek ortaklıktan ayrıldı. Componenta’nın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Harri Suutari imzasıyla Helsinki Borsası’na yapılan açıklamanın ardından, Componenta Dökümcülük de Türkiye’de Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) geçtiğimiz günlerde bildirimde bulundu. Bildirimde, Componenta Corporation’ın Componenta Dökümcülük’te sahip olduğu yüzde 93,57 oranındaki hisse payının Döktaş Metal Sanayi ve Ticaret AŞ’ye devri için 4 Ağustos’ta sözleşme imzalandığı hatırlatılarak, bu sözleşme kapsamında önkoşulların yerine getirilmesini takiben hisse devir işleminin 27 Eylül tarihinde tamamlandığı bildirildi. Böylece Componenta Dökümcülük Ticaret ve Sanayi AŞ’nin yönetim kontrolü Döktaş Metal Sanayi ve Ticaret AŞ’ye geçti. Açıklamada ayrıca Döktaş Metal Sanayi ve Ticaret AŞ’nin şirket yöneticileri tarafından kurulan bir şirket olduğu, işlemin herhangi bir nakit akışı yaratmayacağı, şirketin konsolidasyonuna 31 Aralık 2016 tarihinde son verildiği de kaydedildi. Şirketin içinde bulunduğu mali durum nedeniyle Componenta Dökümcülüğü finanse etme ve içinde bulunduğu borçlu? durumdan çıkarma imkanının kalmadığı, bu nedenle payların devredilmesinin zorunluluk teşkil ettiği de ifade edildi.

Ar-Ge merkezi oldu

1973 yılında Bursa’nın Orhangazi ilçesinde kurulan Componenta Dökümcülük, 1999 yılında Manisa Alüminyum dökümhanesini de bünyesine kattı. 2006 yılında Koç Holding tarafından 200 milyon dolar karşılığında Finlandiya merkezli Componenta Corporation firmasına satılan Döktaş, bu tarihten sonra unvanını da Componenta Döktaş AŞ olarak değiştirmişti. Yüksek teknolojiye sahip tesislerinde dökümün yüzde 25’ini işleyerek katma değerli hale getiren firma otomotiv, iş ve tarım makineleri sektörlerine üretim yapıyor.

Müşterileri arasında Volvo, Scania, Daimler, Man, Ford Otosan, Türk Traktör, Caterpiller gibi dünyanın önde gelen üreticileri bulunuyor. Öte yandan Componenta Dökümcülük’ün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yaptığı Ar-Ge merkezi başvurusu da eylül ayı itibariyle onaylandı. Şirketin Orhangazi Demir Döküm ve Manisa Alüminyum döküm tesisleri için Ar-Ge merkezi belgesi verilmesine karar verildi. 2 bin 508 kişi istihdam eden şirketin hisseleri Borsa İstanbul’da işlem görüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar