Dolar 3.50-3.55 bandını sevdi

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Bayram öncesi haftada işlem hacimleri düşük seyrederken kurdaki volatilitenin yılbaşından bu yana en düşük seviyede olduğunu görüyoruz.
Küresel risk iştahının en yüksek seviyelerde olduğu bu dönemde GOÜ’lere çok ciddi miktarda para girişi oldu. Merkez Bankası faiz artırdı ve sıkı duruş mesajı verdi. Referandum geçti. Ülkenin risk primi düştü. Bir de herkesin dile getirmediği bir sebep daha var. Dolar endeksi yılbaşından bu yana %7 değer kaybetti.
Bunları düşündüğümüzde doların 3.50’ye gelmesi çok normal. Peki olması gereken bu mu? Bence değil.



Yukarıda gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı performansı bulunuyor. Brezilya ve bizim dışımızda bütün ülkeler dolara karşı değer kazanmış. Zloti ve Peso dışında ortalama %4 değer kazanımı görüyoruz. Bizde ayak uydursaydık kur 3.40 seviyesinde olmalıydı.

Neden düşmüyor?

FED son toplantıda beklenenin aksine şahin bir tablo ortaya koydu. Bu yıl 1, önümüzdeki yıl 3 kere faiz artırmaya devam edecekler. Tabi bu şuandaki projeksiyonlarda. Ekonominin hızlanması durumunda bu 4’de de çıkabilir. Ayrıca bilanço küçültme de başlayacak. Açıklamalar sonrası doların küresel olarak 1 haftadır yükseldiğini görüyoruz.
Diğer önemli olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları. Yıl başından bu yana DTH’lar 22 milyar dolar arttı. Daha öncede belirtmiştim. Dolara bu kadar talep varken düşmesini beklemek çok iyimser bir bakış olur.

Gelişmekte olan ülkelerdeki riskleri görmezden gelemeyiz. Brezilya’da yaşanan siyasi krizi biliyoruz. Körfez’de sıkıntılı bir süreç var. Bunlar şuanda görülmese de her an olumsuz bir duruma yol açabilir.

Ayrıca petrol fiyatlarının düşmesi Rusya’yı yeniden olumsuz etkilemeye başladı.
Güney Afrika’da ise, Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı yerine büyüme odaklı yapılanması ile ilgili kanun değişikliğine ilişkin görüş içeren kamu dairesi raporu sonrası Rand yüzde 4’e yakın değer kaybetti.

200 günlüğün üzerinde tutunmak isteyecektir

FED ile birlikte 200 günlük ortalama olan 3.4750’den bir tepki geldi ve tekrar 3.50-3.55 bandına girdik. Teknik olarak, 3.4750-3.4950 bölgesinin üzerinde üst bant 3.55 bölgesi görülebilir. Asıl önemli bölge ise 3.57-3.58. 3.94’ten başlayan düşüş trendinin direnci olan bu bölgenin geçilmesi ile kurda yeniden 3.73-3.78 bölgesine doğru bir yükseliş görebiliriz. 200 günlük ortalama şuanda 3.49 seviyesinde.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017