Dolar Endeksi'nde düşüş ile GOÜ para birimleri destek buluyor

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

Dolar Endeksi Euro Bölgesi ekonomisinde yaşanan toparlanma, Trump'ın seçim sürecinde vaatte bulunduğu şekilde genişlemeci maliye politikasına dair henüz net bir eylem ortaya koyamamış olması, Fed'in bu yıl için faiz artırım kararlarında agresif olmayacağına yönelik beklentiler ile yılın başından bu yana alçalan trendde hareket ediyor. Diğer yandan ABD enflasyonu son 3 aydır yavaşlama eğilimi gösterdi. Dolar Endeksi bu gelişmelerin etkisiyle yaklaşık 5 aylık süreçte aşağı yönlü eğilim ile Ekim 2016'dan beri en düşüğüne geri çekilmiş durumda.

Dolar Endeksi ABD ile ticaret hacmi en yüksek olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değerini gösterir. EUR/USD'nin dolar endeksi içinde yüzde 60'a yakın bir ağırlığa sahip olduğu göz önünde bulundurulduğunda paritedeki yükseliş, dolar endeksinin geri çekilmesinde en önemli etken olarak karşımıza çıkıyor.

EUR/USD neden bu kadar yükseliyor sorusunu ise Euro Bölgesi'nde makro ekonomik dinamiklerde yaşanan iyileşme şeklinde cevaplayabiliriz. Bölgede büyümeye öncü verilerden PMI endeksleri 8 aydır yukarı yönlü trendde hareket ediyor. Reel GSYH 16 çeyrek boyunca artarken, işsizlik oranı 2009'dan beri en düşüğüne geriledi. Euro Bölgesi ekonomisi ABD'nin gerisinde kalsa da, son dönemde göreceli üstünlük sağlamış durumda.

Doların gelişmiş para birimlerinin yanında gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimleri karşısında da güç kaybı söz konusu. Ancak referandum sonrasında içeride azalan siyasi belirsizliğin etkisiyle TL üzerindeki yansıması daha belirgin gerçekleşti. Bazı yabancı yatırım bankalarının TL'ye long önerisi vermesi ile benzer ülke para birimlerinden pozitif ayrışırken, USD/TL 3,55 desteğini aşağı yönde kırdı.

Ancak Türkiye'nin Katar'da TSK unsurlarını konuşlandırma kararı jeopolitik risk algısını yüksek tutarken, TL'de geçtiğimiz haftalarda yaşanan değer kazancının bir kısmının geri verildiğini görebiliriz. USD/TL'de 3,50 ana destek konumunda. 3,55'in kalıcı olarak aşılması halinde 3,60 direnç olarak takip edilebilir.

Öte yandan haftaya Çarşamba Fed'in toplantı kararlarında faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 100'e yakın seviyede bulunuyor. Bu da bize toplantıda faiz artırımın neredeyse tamamen fiyatlandığını gösteriyor. Fed'in yılın geri kalanı için parasal sıkılaştırmanın hızına dair agresif mesajlar vermediği sürece, toplantı kararlarının etkisin sınırlı kalacağını düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019