Dolar kaç TL olur?

Aydın EROĞLU
Aydın EROĞLU Analiz aydineroglu@borsaanalizci.com

TL'de Neler Oluyor?

Türk Lirası'nda değer kayıpları yaşanıyor. Son günlerde bunun nedeni için cevap aranıyor. Aslında çok zor bir cevap değil. Moody's not indirimi sonrası yaşanan gelişmelerin yansımaları olarak bunun olması çok doğal. 26 Eylül tarihinde ''Moody's de Yıkamayacak ama Sallayacak!'' başlıklı yazımda bu uyarılarımı çok net yaptığımı ve ''Artçılar Çok Önemli!'' başlığı altında da, nelerin yaşanabileceği ve olası risklerimizi izah etmiştim.

Türkiye dikkat çektiğim artçı riskleri yaşıyor. Not indirimi sonrası Türk varlıklarından hemen satışların olması zaten yanlış beklenti idi. Önce bu satışlar olmayacakmış gibi bir ortam yaratılıp, sonra bu satışların geleceği uyarılarımı yazmıştım. Panik yapacak ya da şaşıracak bir durum yok.

TL'deki değer kayıpları bir süre sonra BIST'de de görülebilir. Yukarıda paylaştığım yazılarımın linklerini tıkladığınızda bu uyarımın izahatlarını okuyabilirsiniz.

TL'ye Müdahale Yanlış Olur!

TL'deki değer kaybını müdahale ile durdurmanın yolu var. Pat diye faiz artışına gidersiniz, para hemen yön değiştirir. Ama sakın yıllardır tekrarlanan bu hata yapılmasın diyorum! O zaman bu kısır döngüden çıkamayız. Bırakalım saydığım artçılar nedeniyle Türk varlıklarından çıkmak isteyenler çıksınlar. Bu esnada da TL değer kaybediyorsa etsin. Biz bu ortama rağmen özellikle yatırım kredisi maliyetlerini ya da direk ifade etmek gerekirse, yatırım-üretim kredi faizlerini düşürmeye devam etmeliyiz. Çünkü ülke olarak katma değerli üretimi başaramaz isek, yıllardır süren enflasyon ve paralelinde TL'deki değer kayıplarından kurtulamayız. Bu nedenle üretmeliyiz. Üretmek için de faizlerin düşmesi şart.

Bir Süre Kur Artışı ve Enflasyon Göze Alınmalı!

TL değer kaybettikçe, farklı sıkıntılarımız ortaya çıkıyor! En önemlisi ithalata dayalı bir ekonomimiz olduğu, cari açık veren bir ülke olduğumuz, enerji ihtiyacının çoğunu ithal eden bir ülke olduğumuz için, TL değer kaybettikçe ithal girdiler ve enerji maliyet artışları enflasyon yaratma riski taşıyor. Taşısın, bırakalım da bir süre bu nedenle enflasyon artsın. Kurlar yükselsin. Biz kredi faizlerini düşürmeye ve üretmeyi başarmaya odaklanmalıyız. Göreceksiniz ki, fason üretim yapısından kurtulur da gerçekten katma değerli üretimi, doğrudan yatırımları başarabilirsek, işte o zaman enflasyonun kalıcı olarak düşeceğine şahit olacağız. Tabii sonrasında da her krizde karşımıza çıkan kur artışı riskleri de azalacaktır.

Dolar Kaç TL Olur?

Artçı riskler uyarılarımda teknik olarak Dolar'daki 3,0963 riskine dikkat çektiğimi biliyorsunuz. Ben bu seviyenin güçlü bir direnç olduğu görüşündeyim. Bu seviye görülürse sonra yeniden gevşemeler yaşanabilir. Ancak, Irak ve Suriye'deki gelişmelere bakarsak, Rusya'dan S-300 füzeleri için teklif alacağımız haberlerine bakarsak, ABD ile önemli bir fikir ayrılığı yaşadığımızı kolayca görebilirsiniz. Bu nedenle, yaşanabilecek farklı diğer artçı risklerin ortaya çıkması halinde, Dolar 3.0963 seviyesini kırabilir. Bu durumda 5 Ekim tarihli ''Dolar 3.0963'ü Kırarsa Ne Olur?'' başlıklı yazımın içeriğinde olası yeni Dolar seviyeleri hakkındaki görüşlerimi bulabilirsiniz.

Artçılar Başlıyor. Panik Yapmayın!

Bu gelişmelerin olası artçı riskler olacağını en başından yazdığım için biliyorsunuz. Gördüğünüz gibi biraz gecikmeli de olsa, artçı riskler başlıyor. Dolar, Brent, Ortadoğu artçıları görülüyor. Sakin olun ve panik yapmayınız. Yaşanacak tüm artçılar nedeniyle Türkiye sadece geçici bir dönem dalgalanır. Ama sonra yine yoluna devam edecektir. Kimse Türkiye'nin ekonomik ve finansal krize girmesini beklemesin.

Türkiye çok önemli stratejik bir ülke konumundadır. Bunu kendisi de, diğer ülkeler de fark etmiştir. Dün atılan Türk Akımı imzaları da bunun bir yansımasıdır. Bu arada Rus doğal gazında indirim yapılacağı haberi geldi. Tam da kışa girerken içimizi ısıtacak güzel bir haber almış olduk.

Neyse, ben yine BIST uyarımı devam ediyorum. BIST'de de yaşanabilecek gevşemeler çok önemli alım fırsatları yaratabilir. Ama unutmayın, BIST'deki satışlar BIST sağlam çıktı, düşmeyecek dendiği anda olacaktır!

Önceki yazılarımda BIST için yukarıdaki güçlü dirençleri ve olası düşüş halinde inebileceğimiz seviyeleri zaten görmüş olacağınız için yeniden tekrarlamıyorum.

Bloomberg'li Günler Başlıyor Mu?

Piyasanın tek ekonomi kanalı zaten uzun zamandır sadece Bloomberg TV. olduğundan dolayı, piyasalar için Bloomberg'li günler çoktan başlamıştı. Bu sözüm benim açımdan kullanılan bir ifadedir! Dün Aslı Şafak ile şahsen çok keyif aldığım bir radyo deneyimi yaşadım. Umarım dinleme fırsatı bulanlarınız için de öyle olmuştur.

18 Ekim'de Bloomberg Tv.deyim!

18 Ekim Salı Aslı Şafak'ın 17:40'daki ''Günden Kalanlar'' programına konuk olacağım. Önümüzdeki hafta beni Bloomberg tv. ekranlarında da göreceksiniz. Umarım bu deneyimimde de beni twittlerinizle yalnız bırakmazsınız.

NOT: Yazı, 11 Ekim Salı borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Saygılarımla...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelişmeler lehimize! 13 Eylül 2019