Dolar/TL'nin yönü ne olacak?

Erol GÜRCAN - GEDİK YATIRIM
Erol GÜRCAN - GEDİK YATIRIM UZMAN GÖRÜŞÜ

2016 yılının ikinci yarısında yaşanan şoklar ve Trump'ın başkan olmasıyla doların önemli bir değerlenme eğilimine girmesi, TL'nin oldukça hızlı ve sert bir değer kaybıyla 3.94 TL'leri görmesine neden oldu. Bu harekette, temellerden bağımsız olarak spekülatif talebin de önemli bir rol oynadığını söylemek mümkün. Başta TCMB olmak üzere ilgili otoritelerce alınan önlemler kurdaki tansiyonun ve özellikle de spekülatif talebin oldukça azalmasını sağladı.

TL üzerinde negatif etkiye neden olan bazı belirsizlikler sürüyor olsa da özellikle ekonomiyi destekleyici yönde atılan adımların en kötünün geride kaldığı algısını oluşturması da bu anlamda katkı verdi. Geçen yılsonlarında 300 sınırına dayanan 5 yıllık Türkiye CDS'lerinin yakın dönemde 180 – 190 civarlarına kadar gerilemiş olması da bunu teyit ediyor.

Enflasyonda gözlenen tırmanışın şimdilik sonlanması ve TCMB'nin sıkı duruşunu korumaya devam etmesi de diğer önemli faktörler. Ayrıca, Trump'ın seçilmesi sonrasında 103 seviyesinin üzerine yükselen dolar endeksinin Ocak 2017 ayından bu yana düşüş trendinde olması ve 96 – 97'li seviyelere kadar gerilemiş olmasının da dolar/TL'deki aşağı yönlü seyirde önemli bir etkide bulunduğunu da unutmayalım.

Fed'in kademeli olarak bilanço küçültme sürecine girecek ve bununla beraber de kademeli faiz artırımlarını sürdürecek olması nedeniyle sene başından bu yana doların küreselde yaşadığı değer kayıplarının yavaş yavaş sonuna gelindiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla, Türkiye özelinde ekstra pozitif bir gelişme ya da küresel olarak doların değerini baskılayıcı bir şok görülmedikçe 3.50 TL seviyesinin altı kısa süreli test edilse dahi, kalıcı bir hareket görülme ihtimalini zayıf buluyoruz.

Ayrıca, dolar/TL 3.50 – 3.55 TL dolaylarına geriledikçe yurtiçi yerleşiklerin dolar talebinde gözlenen artış da bu görüşümüze temel oluşturuyor. Yılın geri kalanında ana eğilimin hafif yukarı olmasını ve dengelenmenin kabaca 3.60 – 3.70 TL civarlarında olmasını bekliyoruz. Mevcut önlemlere ek olarak TCMB'nin sıkı duruşunu koruması ve Türkiye özelindeki risklerin azalıyor olması nedeniyle sene başındaki gibi sert bir hareket görülme ihtimalini zayıf bulduğumuzu da not edelim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Borsada ne beklemeli? 09 Ağustos 2017