Domatesin başlıca zararlıları (Özellikle Rusları rahatsız eden domates zararlıları)

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

TUTA ABSOLUTA (DOMATES GÜVESİ): Domates yetiştiriciliğinin en önemli zararlısı konumundadır. Larvaları (kurtçukları) meyveyi delip içine girerek orada beslenmeye başlar. Larva tarafından delinen meyvelerin pazar değeri yoktur. Yılda 10-12 jenerasyon verirler. Bu yüzden çok sıkı bir mücadele yapılması gerekir. Bu mücadele yapılırken ilaç kalıntı sürelerine çok dikkat edilmelidir.

BEYAZ SİNEK : Beyaz sineğin domatesin meyvesine zararı çok ileri safhalarda gerçekleşir. Fakat beyaz sineğin taşıdığı diğer hastalıklardan dolayı çok ciddi verim kayıpları olur. Bu yüzden mücadelesi zorunludur. İlaçlamalarda, ilaç ile hasat arasındaki süreye dikkat edilmelidir.

TRİPS ZARARLISI : Domates meyvesinin üzerinde, özellikle meyve sapına yakın kısımlarında bayazımsı lekeler oluşturur. Bud a domatesin pazar değerini düşürür. Ayrıca bu zararlının taşıdığı diğer hastalıklar nedeniyle verim ve kalite kayıpları oluşur. İlaçlı mücadele yapılırken ilaç kalıntı sürelerine dikkat edilmelidir.

12 milyon ton domates üretiyoruz. Domateste üretim mevsim şartlarından etkileniyor.
 
Üretici, tarla fiyatının düşük olmasından, tüketici market fiyatının yüksek olmasından şikâyetçi. 
 
Domatesin 1/3'ü işleniyor. İşlenen domatesin % 80'i salçaya, % 15'i konserveye, % 5'i ketçap ve meyve suyuna gidiyor. 
 
Kalan 8 milyon ton domates, taze olarak büyük ölçüde içeride tüketiliyor. Taze tüketim talebi nedeniyle yıl boyu örtü altı üretim devam ediyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018
Bodrum’a hücum 24 Temmuz 2018