Dört buçuk aydaki yabancı girişi 3.6 milyar doları buldu

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Yabancı yatırımcılar yılbaşından 18 Mayıs'a kadar olan yaklaşık dört buçuk aylık dönemde hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi alımı için net 3.6 milyar dolar getirdiler. Bu alımın 1.5 milyar dolarlık kısmı hisse senedinde, 2.1 milyar dolarlık kısmı ise devlet iç borçlanma senedinde gerçekleşti.

İçinde bulunduğumuz hafta hisse senedi fiyatlarında görülen hızlı artış ve rekor üstüne rekor kıran borsa endeksi, yabancıların alımlarını sürdürdüklerinin bir işareti niteliğinde.

Merkez Bankası tarafından gelecek hafta açıklanacak bu haftaya ilişkin veriler, muhtemeldir ki özellikle hisse senedinde yabancıların yüklü miktarda alım yaptığını gösterecek.

Alımın yarıya yakını nisanda

Merkez Bankası verileri, yabancı yatırımcıların bu yıl yalnızca ocak ayında net satıcı konumda olduklarını gösteriyor. Daha sonraki aylarda hep ne alım gerçekleştirildi.

Yılbaşından 18 Mayıs'a kadar olan dönemdeki 3.6 milyar dolarlık alımın yüzde 45 kadarı yalnızca nisan ayında yapıldı. Yabancı yatırımcılar nisan ayında 1.7 milyar dolarlık alım yaptılar.

Bu alım, çok büyük ölçüde devlet iç borçlanma senedinden kaynaklandı. Yabancılar nisanda 1.3 milyar dolarlık DİBS aldılar. Yabancıların nisan ayındaki DİBS alımlarının büyüklüğünü daha iyi anlayabilmek için yılbaşından bu yana gerçekleşen DİBS alımının toplam 2.1 milyar dolar düzeyinde olduğuna bakmak sanırız yeterlidir.

Yabancı alımı hızlanır mı?

Yabancı yatırımcıların normal koşullarda bu ekonomik yapı içinde Türkiye'ye akın etmesi ve özellikle de devlet iç borçlanma senedine yatırım yapması beklenir. Öyle ya, dünyanın kaç ülkesinde böylesine yüksek faiz var! Hele hele son dönemde iyice belirginleşen faiz artışıyla birlikte yabancının elde edeceği getiri de giderek artma eğilimine girecek gibi görünüyor. Burada tek kaygı uyandıran elbette kurda yaşanabilecek oynaklık. Hem zaten kur oynaklığı büyük ölçüde giderilebilse, yabancı gözü kapalı gelecek ve Türk menkul kıymetlerine yatırım yapacak.

Önümüzdeki dönemde kurdaki oynaklık azalırsa ve yabancı kurun daha da gerileyeceği görüşüne sahip olursa, görece yüksek bulacağı kurdan giriş yapmayı tercih edecektir. Bu bir anlamda alırken kazanmak olacaktır.

Yabancı geldikçe kur daha da düşebilir

Şu da bir gerçek; yabancı yatırımcı Türkiye'ye döviz getirdikçe doğal olarak Türk parası değer kazanıyor ya da bir başka ifadeyle döviz kuru geriliyor. Önümüzdeki dönemde bu eğilim daha da belirginleşebilir, yabancı girişi hızlanabilir.

Türkiye'nin uzun aradan sonra çift haneye çıkan enflasyonunun, tek haneye inmese bile, daha da artmaması için olmazsa olmaz şartlardan biri kur düşüşü.

Ama 2019'a kadar olan dönemdeki temel tercihin büyüme odaklı ekonomi politikaları olacağı anlaşıldığına göre, bu kur düşüşü gerçekleşse bile enfl asyona yansıma çok sınırlı kalabilir.

Ne var ki yabancı girişinin artması sayesinde kurda yaşanacak bir gerileme, büyüme odaklı politikaların yol açacağı enfl asyonu törpüleyen bir etki doğuracaktır.

Dolayısıyla Türkiye için yabancıların hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi alımları hayati bir önem arz etmektedir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar