DOSAB’ın termik santrali…

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nin termik santral kurma girişimi yeniden tartışılmaya başlandı. Hatırlayacak olursanız DOSAB yönetimi, 4 yıl önce bölgedeki fabrikaların buhar ihtiyacının tamamı ile elektrik ihtiyacının üçte birini karşılamak amacıyla çalışmalara başlamış ÇED olumlu raporu da alınmıştı. 32 dönüm alanda 120 milyon dolarlık yatırımla kurulması planlanan yerli kömür kullanılacak olan tesis, çevreci kuruluşlar, akademik odalar ve bölge sakinlerinin tepkisine neden olmuştu. 2015 Ekim ayında Bursa 2. İdare Mahkemesi DOSAB’ın ÇED olumlu raporunda eksiklikler bulunduğuna hükmederek yürütmenin durdurulmasına karar vermişti. Devamında gelen tepkiler ve DOSAB yönetiminde yaşanan değişim, santral yatırımının gündemden kalktığı şeklinde yorumlanmıştı. Ancak DOSAB yönetimi ikinci kez ÇED olumlu raporu hazırladı. ÇED olumlu raporuna açılan karşı davada yerel mahkeme ocak ayında açıkladığı kararla bu kez itirazı reddetti ve yatırımın önünü yeniden açmış oldu. Kararın ardından gelen tepkilere bir destek de Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geldi. Meclis, Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun DOSAB Termik Santrali’nin kurulması ve işletilmesinin uygun olmayacağı şeklindeki raporunu oy birliğiyle kabul etti. Ancak öncesinde alınan ÇED raporunda Büyükşehir Belediyesi’nin de olumlu yönde oy kullandığı ve o süreçler geride kaldığı için belediye meclisinin aldığı kararın bağlayıcı hükmünün olmadığı savunuluyor.

DOSAB yönetimi, yerli kömürden üretilecek buhar ve ucuz enerji ile sanayicinin rekabet gücünün artırılması yanında halihazırda bölgede buhar üreten 103 tesisin yerine tek tesisle emisyon değerlerinin çok daha sağlıklı hale getirileceğini iddia ediyor. Çevreci kuruluşlar ve bölge halkı ise yakılacak kömürün bölgede hava kalitesini olumsuz yönde etkiyeceği ve hastalıkların artacağı yönünde endişeli. DOSAB yönetimi yatırımla ilgili hukuki süreç tamamlanmadan bir açıklama yapmalarının doğru olmadığını belirtiyor. Uzun zamandır söyledikleri sözü tekrarlıyorlar “Yerel mahkeme kararı nihai bir karar değil, hukuki süreç devam ediyor. Yargıtay süreci tamamlanmadan bu konuda olumlu ya da olumsuz bir şey söylememiz mümkün değil.” Diyelim ki hukuki süreç DOSAB lehine sonuçlandı, peki o zaman ne olacak? Üç olasılık var:

1-Yönetim santralin kurulmasına karar verecek ve yatırım başlayacak.

2-Elde ettikleri enerji üretim lisansı ve ÇED raporu 7 yıl geçerli olduğu için bu avantajı kaybetmemek adına süreci dondurup beklemeye geçecekler.

3-Santrali kurmaktan vazgeçip, Çevre Bakanlığı’na ÇED raporunun, EPDK’ya da enerji üretim lisansının iptali için başvuracaklar.

Kuvvetli ihtimal DOSAB yönetimi hukuki sürecin sonucunda leyhte bir karar çıkarsa önce kamuoyu beklentilerini dikkate alacak. Beklenti belli ama yatırımdan hemen vazgeçmeyecek. Çünkü elde etmiş oldukları ÇED ve enerji üretim lisansı çok değerli. Önlerinde 7 yıl gibi bir de süre olduğu için konuyu zamana ve yeni yönetimlere bırakacaklar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar