Dünyada 1.9 milyar Türkiye'de 44 milyona ulaşmak ister misiniz?

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Dünya genelinde her ay yaklaşık 1,9 milyar, her gün ise 1,2 milyar insan Facebook kullanıyor. Dünyada 1 milyardan fazla insan Messenger kullanıcısı.

Türkiye'de ise nüfusun yarısından fazlası Facebook kullanıyor. Türkiye, Instagram ve Facebook kullanıcı sayısının ve penetrasyonun en fazla olduğu pazarlarından biri. Türkiye’de internet erişimi olan 47 milyon insandan 44 milyonu Facebook kullanıcısı. Her ay 44 milyon, her gün ise 31 milyon kişi Facebook’a bağlanıyor.

Mesajlaşma uygulamalarında da Türkiye oldukça aktif bir pazar. Her ay 400 milyon kişi Messenger’ın sesli ve video sohbet özelliklerini kullanıyor. WhatsApp 1,2 milyar aylık aktif kullanıcıya ulaşmış durumda. WhatsApp üzerinden her gün 50 milyar mesaj gönderiliyor.

Türkiye’de Facebook kullanan 44 milyon insanın 41 milyonu her ay Facebook’a mobilden giriş yapıyor; 29 milyon kişi ise her gün, her saatte, her yerden Facebook’a bağlanıyor.

Mobil, Türkiye ve dünyada gerçekleşmekte olan dijital dönüşümün merkezinde yer alıyor. Hızla gelişen bir diğer alan da, Instagram Stories gibi tüm ürünlere yerleştirilen video.

Bu bilgileri Facebook Türkiye Ülke Direktörü Derya Matraş veriyor ve "Türkiye pazarı Facebook için her zaman önemli oldu ve olmaya devam edecek" diyor. Facebook geçtiğimiz yıl boyunca Türk çalışan oranını artırmış; Türkiye’yi, kültürünü, insanlarını ve ekonomisi anlayan uzmanları işe almış. Matraş, "Facebook’ta her zaman kullandığımız bir söz vardır: Biz bu yolculuğun henüz sadece yüzde 1’ini tamamladık. Bu söz Türkiye için daha doğru olmazdı diye düşünüyorum" diyor.

Türkiye'nin hem kullanıcı sayısı hem de kullanım sıklığı açısından dünyanın en büyük pazarlarından biri olduğunu söyleyen Derya Matraş, "Özellikle son iki yıldır müşteri ve iş ortaklarımızdan işletmelerini Messenger ve WhatsApp’a taşımaya istekli oldukları yönünde geri bildirim alıyoruz. Markalar şimdiden ödeme kabul eden, haber ve içerik paylaşan, hava durumu verisi veren, otel rezervasyonu onaylayan ve müşterilerine kişisel deneyimler sunan bunun gibi daha pek çok bot geliştirmiş durumda. Türkiye’nin yakın gelecekte Messenger’ın profesyonel kullanımda lider pazarlardan biri olacağını düşünüyorum" bilgilerini veriyor.

Mesajlaşma ve görsellik, iletişimin itici gücü olacak

Teknolojinin tüm sektörleri etkilemesi kaçınılmaz. Sadece işin üretim tarafı değil, reklam ve pazarlama tarafı da yeniden tasarlanıyor. Derya Matraş, Türkiye'de pazarlamacıların mobile gittikçe daha çok önem verdiklerini; mobile kayışın 2017'de hızlanarak artacağını ve mesajlaşma ve görselliğin, iletişimin itici gücü olacağını beklediklerini söylüyor. Derya Matraş'ın dediği gibi, "Tüm reklamverenlerin tek bir temel amacı var, o da olabilecek en fazla sayıda doğru kişiye, doğru zamanda ve yerde ulaşmak."

Bu açıdan bakıldığında sadece Facebook'un, markaları ve reklamverenleri, dünyanın dört bir yanındaki 1,9 milyar ve Türkiye’deki 44 milyon gerçek kişiyle etkileşime sokabileceğini söyleyen Derya Matraş'a kulak verelim: "Facebook kampanyaları perakende sektöründeki markaları olumlu etkiliyor, satışları artırıyor. Örneğin Modanisa, global genişlemesini desteklemek için Benzer Hedef Kitle (LookAlike Audiences) özelliğinden faydalandı ve önceki kampanyaların 4 katı kadar yatırım getirisi elde etti. Başka bir örnek Defacto. Şirket, online mağazasından daha fazla ürünü web üzerinde göstermeye başladı ve yatırım gelirlerini üçe katladı."

Gelecek mobilde

"Mobil, Türkiye ve dünyada gerçekleşmekte olan dijital dönüşümün merkezinde yer alıyor" diyen Matraş'ın mobilde yaşanan büyüme yönelik verdiği rakamlar dikkat çekici: "2016 dördüncü çeyrekte gelirimiz yüzde 51 artışla 8,8 milyar dolara, reklam gelirimiz ise yüzde 53 artışla 8,6 milyar dolara ulaştı. Mobil reklamların geliri 7,2 milyar dolarla yüzde 61 artış gösterdi ve toplam reklam gelirinin yüzde 84’ünü oluşturdu."

Facebook sadece para kazanmıyor, sosyal değer de yaratıyor. Matraş, "İnternetin bilgi ve ilhamını dünya ile paylaşmak yaptığımız her şeyin temelinde yer alıyor" diyor. Internet.org projesi bunun en somut örneği. Facebook bu proje ile internete erişimi olmayan 50 milyondan fazla insana interneti ulaştırmış.

Bir diğer projesi olan Free Basics ise, insanların internetin önemli kısımlarına ücretsiz erişmesini sağlayan bir uygulama. Bu hizmeti 53 ülke ve belediyede kullanıma sunulmuş.

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg'in tüm dünyayı internete bağlama hedefi belki de çok yakın...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar