E-ticaret büyüyor

Ömer Faruk ÇOLAK
Ömer Faruk ÇOLAK EKONOMİ ATLASI dunyaweb@dunya.com


Küresel dünyanın önemli aktörler olan ülkeler büyüme sorunu ile mücadele ederken, firmalar da karlılık düzeylerini korumak, bir sonraki yıla nasıl daha güçlü gireriz hesabı yapıyor. Bu çetin süreçte kimi sektörler önemli kayıplar ile karşı karşıya kalırken, bir sektör var ki, o kesintisiz büyüyor. O sektörün adı e-ticaret sektörü.
Ben internet üzerinden yoğun alışveriş yapan birisi değilim. Fakat basit bir hesap yapınca bu yıl geçen yıla göre e-ticaret yolu ile iki katı daha fazla alışveriş yaptığımı fark ettim. Böyle bir sonuca erişince, dünyada ve Türkiye'de bu sektörün durumu nedir diye merak ettim. Arayınca birçok bilgiye erişmek te mümkün oldu.
Bu konuda en yeni haberi BBC'nin web sayfasında okudum. Habere göre İngiltere'de Perakende Satış Araştırmaları Merkezi bir araştırma yapmış, elde ettikleri bulgulara göre internetten alışveriş yaygınlaştığı için beş yıl içinde ülke sokaklarındaki AVM'lerindeki mağazaların, dükkanların yüzde 20'si kapanmak zorunda kalacak. Bu da 65 bin mağazanın piyasadan çekileceği anlamına geliyor. Diğer yandan işyerleri kapanırken 316 bin kişide işsiz konumuna düşecek. Yapılan araştırmaya göre kapanacak mağazaların başında eczanelerle, sağlık ve güzellik malzemeleri, müzik, kitap, kart, kırtasiye ve hediyelik eşya satanlar olacak. Bu gelişimden kaçmak da mümkün değil. Çünkü e-ticaret yolu satış yapmak, mağaza açarak satış yapmaktan daha düşük maliyetli. Yine bu araştırmanın verdiği örneğe göre İngiltere'nin orta bölgesi Midlands'de küçük bir mağaza açmanın maliyeti ayda 10 bin sterlin dolayında iken, bir depo tutmanın aylık maliyeti 650-1800 sterlin arasında.
İngiltere'de durum bu iken, dünya ölçeğinde e-ticaret hacmi nasıl diye baktığımda ortaya sıkı bir rakam çıktı. Goldman Sachs'a göre 2013 yılında dünya da e-ticaret yoluyla yapılan satışlar 1 trilyon doları aşacak. ABD ekonomisi büyüme sancıları çekerken ABD'de e-ticaret hacmi 2013 yılının sonuna kadar çift haneli rakamlarla büyüyecek. Araştırmanın bir başka bulgusu da ABD'de e-ticaret hacminin 2015 yılında 279 milyar dolara ulaşacak olması, bu da  toplam perakende satışlarının yüzde 11?ine denk geliyor. Avrupa'da ise, e-ticaret satışları her yıl ortalama yüzde 10 artarak 2015 yılında 133 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Avrupa'da e-ticaret pastasının yüzde 80'ini üç ülke İngiltere, Fransa ve Almanya alıyor.
Ülkemiz de ise, e-ticaret hacmi ABD ve Avrupa'nın büyük ekonomileri ile kıyaslanamayacak kadar küçük. Türkiye'de toplam perakende ticaret hacmi 310 milyar dolar,  e-ticaret buradan ancak binde 7 oranında bir pay kapabiliyor.  Elde ettiğim verilere göre Türkiye'de her 5 internet kullanıcısından biri internet üzerinden alışveriş yapıyor Avrupa'da bu oran iki katı.  ABD ise bu oranın dört katı kadar bir ticaret e-ticarete kaymış durumda.  Bu hacme rağmen Türkiye'de e-ticaret geleceğin sektörü olacak gibi duruyor. Bankalararası Kart Merkezinin (BKM) verilerine göre  e-ticaret hacmi, 2013 yılı Ocak-Şubat aylarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.5 arttı.
E-ticaret perakende ticarette geleneksel mağazacılığın yerini hızla alabilecek gibi duruyor. Son yıllarda sürekli AVM inşa edilen ülkemizde 10 yıl sonra bu AVM'leri nasıl tasfiye ederiz kurulu oluşturursak şaşırmayalım. Şu anda buralardan mağaza satın alıp, yüksek kira geliri elde edenlerde, belki bu dönem geçince o mağazalarda güvercin besleyecekler. Böyle bir durum olmaz diyorsanız, ABD'nin Avrupa'nın yirminci yüzyılın ilk yarısında sanayi kenti unvanı taşıyan kimi kentlerinin bugünkü durumlarına baksınlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Çin böyle gider mi? 04 Ekim 2019
Yeni parasal ralli 27 Eylül 2019
Trump etkisi 13 Eylül 2019
Kapıyı çalan kimdir? 06 Eylül 2019
Talep mi borç sorunu mu? 30 Ağustos 2019