Eczacıbaşı, Orta Asya'yı radarına aldı, Özbekistan için görüşmelere başladı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Türkiye'nin önde gelen gruplarından Eczacıbaşı Holding, Orta Asya'daki yatırımlarını artırmak için görüşmelere başladı. 2006'da ilk kez Kazakistan'a yatırım yapan Eczacıbaşı, şimdi de rotayı Özbekistan'a çevirdi. Eczacıbaşı Holding'in CEO'su Atalay Gümrah, görüşmeler için Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e gitti. Özbekistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Alisher Abdualiev başta olmak üzere birçok resmi kurum temsilcisiyle görüşen Gümrah, madencilik, güneş enerjisi, sağlık ve ilaç, inşaat malzemeleri alanında yatırım teşvikleri hakkında bilgi aldı.

Özellikle sağlıkta ileri teknoloji yatırımları bu görüşmelerin en dikkat çeken konularından biri oldu. Gümrah'ın Özbekistan ziyareti takviminde Jeoloji ve Maden Kaynakları Devlet Komitesi, Maliye Bakanlığı Ticaret ve Sanayi Odası, Kamu-Özel Ortaklıkları Geliştirme Ajansı, Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı dikkat çeken kurumlar oldu.

İlk fabrikayı Kazakistan'da kurmuştu Bilindiği üzere Eczacıbaşı, Orta Asya coğrafyasına uzak bir şirket değil. 2006'da bölgedeki ilk büyük Türk yatırımlarından biri olan İpek Kağıt'ı eski başkent Almatı'da kuran Eczacıbaşı, bu tesisi 2016'da yeni başkent Astana'ya taşımıştı. 14 milyon dolarlık yatırımla kurulan Astana'daki modern tesis, 50 bin metrekarelik alana inşa edildi. Selpak, Silen, Servis, Selpak Professional ve Marathon markaları altında tuvalet kağıdı, havlu, peçete ve kutu mendil üretimi yapan İpek Kağıt Central Asia adlı bu şirket, Kırgızistan, Tacikistan gibi ülkelere de ihracat gerçekleştiriyor.

Anadolu Grubu da Özbekistan'a gitti

Son dönemde Özbekistan'a gidip resmi görüşmelerin ardından yatırım kararı alan şirketlerin başında Anadolu Grubu geliyor. Hatırlayacağınız üzere Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan öncülüğündeki heyetin Özbekistan'a ziyaret ettiği ve yatırım için görüştüğüne dair haberi sizlere 6 Ağustos 2018 tarihinde duyurmuştuk.

Haberimizin ardından 19 Eylül 2018'de Anadolu Grubu, KAP'a Özbekistan yatırımı için düğmeye bastığını açıklamıştı. Eczacıbaşı'nın da benzer bir yolu takip ederek görüşmelerin yatırıma dönüşmesini halinde gelişmeleri sizlere bu sayfalardan duyuracağız.

LC Waikiki, Hırvatistan'a giriyor

Türk perakende sektörünün yurtdışındaki en başarılı markalarından biri LC Waikiki. 2001'de tek bir mağazayla şubeleşmeye giden şirket, şimdilerde farklı kıtalardaki 45 ülkede 1.000'e yakın mağazayla hizmet veriyor. Küçük ve Dizdar ailelerinin ana kontrolündeki marka bu ülkelere yenilerini ekliyor, yeni mağazalarını açarak dünyaya yayılmaya devam ediyor. İşte bu ülkeler arasında eski Yugoslavya önemli bir yere sahip. Dağılan Yugoslavya'nın genç ülkelerinde peşpeşe mağazalar açan LC Waikiki, Kosova, Karadağ, Makedonya, Bosna-Hersek ve Sırbistan'ın ardından bu kez Hırvatistan'a girmek üzere. Böylece Yugoslavya mirasının Slovenya haricindeki her ülkesinde mağazalaşacak olan LC Waikiki, bu anlamda da belki de ilk Türk markası.

LC Waikiki'nin Hırvatistan'daki ilk mağazası başkent Zagreb'teki Arena Centre'da olacak. Bu mağazanın hizmete giriş tarihi ise mayıs ayının ikinci haftası olması planlanıyor. Ardından rota ülkenin en önemli kentlerinden Split'e çevrilecek.

Yurtdışına ilk kez 10 yıl önce adım attı

Hırvatistan, Türk şirketlerinin son dönemde en fazla ilgi gösterdiği ülkelerden biri. Doğuş Grubu, Saran Holding, Rixos Hotels, Süzer Holding başta olmak üzere Türkiye'nin önde gelen firmaları bu ülkede büyümek için var olan yatırımlarını artırma peşinde.

İlk mağazasını yine bir Doğu Bloku ülkesi olan Romanya'da 10 yıl önce açan LC Waikiki'nin hedefinde 2023'te kadar Avrupa'nın en başarılı 3 moda perakendecisinden biri olmak var. Daha önce aynı hedef 2020 yılı için verilmişti.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar