Ekonomi yönetimi muhtemelen tek elde toplanacak, ama...

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Kabinedeki değişiklikten sonra yapılan yorumlar içinde en çok dikkati çekenlerin başında "ekonomi yönetiminin tek elde toplandığı" görüşü geliyor. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin Milli Savunma Bakanlığı'na kaydırılmasıyla birlikte ekonomiden tümüyle Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in sorumlu olacağı ifade ediliyor.

Bir kere henüz bakanların görev dağılımı yapılmış değil. Dolayısıyla daha önce Nurettin Canikli'ye bağlı olan kuruluşların Mehmet Şimşek'e bağlanıp bağlanmayacağını bilmiyoruz. Kaldı ki ekonomiyle ilgili tüm kuruluşlar zaten bu iki isme bağlı da değil. Ekonomi Bakanlığı'nı ve Kalkınma Bakanlığı'nı unutmayalım.

Ekonomiyle ilgili kuruluşlar farklı bakanlara bağlıyken, bakanlar arasında büyük mücadeleler veriliyor, karar alma süreçlerinde büyük sıkıntılar mı yaşanıyordu?

Kamuoyuna yansımamasına özen gösterilse de biliniyordu ki zaman zaman ciddi görüş ayrılıkları ortaya çıkıyordu. Dolayısıyla şimdi tüm kuruluşlar Şimşek'in sorumluluğunda toplanırsa bu sıkıntılar bir ölçüde geride kalacak.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlık etmeye başlamasının altında da bu görüş ayrılıkları yatıyordu zaten.

Ama bir de şöyle bir gerçek var. Ekonomi yönetimi ister tümüyle Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'te toplansın, ister başka bir bakanda, özünde tüm kararları Cumhurbaşkanı Erdoğan vermiyor mu?

Cemil Ertem noktayı koydu!

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Erdem de NTV canlı yayınında yaptığı konuşmada bu tartışmalara noktayı koymuş oldu. Ne dedi Ertem:

"Özü itibariyle ekonomi yönetimimizde bir değişiklik yok. Cumhurbaşkanımızın ekonomiye bakışını piyasalar zaten biliyor, bu çerçevede yola devam edilecek."

İşin özü de zaten bu. Bazı bakanlar arasında zaman zaman ortaya çıkan görüş ayrılıkları giderilecek, ama temel tercihte bir değişiklik olmayacak. O tercihe ilişkin çerçeveyi de herkes biliyor ki Cumhurbaşkanı Erdoğan çiziyor.

Cemil Ertem; "Cumhurbaşkanımızın ekonomiye bakışını piyasalar zaten biliyor" diyor.

Bu sözün üstüne daha ne söylenebilir ki...

Yabancılar altı buçuk ayda 6.5 milyar dolar getirdi

Yabancı yatırımcıların altı buçuk ayda hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi alımı yoluyla getirdikleri döviz adeta süreyle ayarlanmışçasına 6.5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Temmuz ayı ortasına kadar olan dönemde gerçekleşen 6.5 milyar dolarlık alımın 2.5 milyar doları hisse senedinden, 4 milyar doları da devlet iç borçlanma senedinden oluştu.

Yabancılar, geçen hafta da alımlarını sürdürdüler. Temmuzun ikinci haftasında 155 milyon dolarlık hisse senedi, 346 milyon dolarlık da devlet iç borçlanma senedi alındı:

Portföy 82 milyara yaklaştı

Yabancı yatırımcıların hisse senedi ve DİBS portföyünün büyüklüğü 82 milyar dolara yaklaştı.

Yabancılar 14 Temmuz itibariyle 50.5 milyar dolarlık hisse senedine sahipler. Yabancıların hisse senedi portföyleri çok uzun bir aradan sonra 50 milyar doların üstüne çıktı. Son dönemdeki bu artışta, yabancıların hisse senedi alımları kadar hiç kuşku yok ki hisse senedi fiyatlarının da hızla artıyor olması önemli bir etki yaptı.

Yabancı yatırımcıların elindeki devlet iç borçlanma senetlerinin tutarı da 14 Temmuz itibariyle 31.2 milyar dolar olarak hesaplandı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar